Замисляли ли сте се какво търси масовият потребител, който има нужда от нов лаптоп? За него на първо място е определяща цената – възможно най-ниска, но с готовност тя малко да се увеличи, ако в замяна ще получи по-добър хардуер или някоя технологична иновация. Следващият важен критерий е дизайнът, който пък от своя страна е пряко свързан с размерите на лаптопа. В това свое видео ревю, екипът на Digital.bg ще ви покаже един лаптоп, който Lenovo са създали именно, за да покрие нуждите на масовият потребител. Уважаеми дами и господа - IdeaPad 3.

Както и самите Lenovo я определят - Серия 300 включва достъпни лаптопи за ежедневието. които са леки и изключително надеждни. В серията влизат няколко разновидности на IdeaPad 3, като основната разлика идва от размера на дисплея – 14“, 15“ и 17“. Другата съществена разлика е при хардуера, където базата е с AMD или Intel процесори. Така можете да откриете общо 6 разновидности на Lenovo IdeaPad 3.

Дизайнът на всички тях е еднакъв. Той е максимално изчистен и интересен. В него преобладават отсечените линии, като горният капак е изцяло равен. Единственият елемент, който се откроява на него е логото на бранда в горната му дясна част. Лаптопът е направен от поликарбон, но обработката на капака и вътрешната част на устройството е с текстура, която много наподобява алуминий. 

 

Серията има богат асортимент от цветови разновидности - Платинено сиво, Тъмносиньо, Черешово червено, Лешник и Бизнес черно. Цветен е не само горният капак, но и вътрешната част около клавиатурата, която преминава и към периферията. Поне в цветовият вариант в който ние тестваме IdeaPad 3, повърхността е устойчива на цапаме и при допир по нея не остават отпечатъци.

Избрахме за тест универсалният 15-инчов вариант, при който размерите на корпуса са 362.2мм на 253.4мм. Теглото е 1850гр., а дебелината на профила е точно 2см. Интересно е да отбележим, че при 14 и 17-инчовите и версии на ideaPad 3, дебелината е реципрочна. Там останалите размери са съответно 327.1мм на 241мм и 402мм на 281.2мм.

Незвисимо от ниската му цена, конструкцията на Lenovo ideaPad 3 е доста качествена. Отделите елементи прилягат плътно един към друг, без да се образуват луфтове. При дежурният ни тест с кривене и директен натиск, конструкцията не поддава силно и не се чуват припуквания.

 

 

Горният капак се отваря лесно, дори само с един пръст, без да се налага да придържаме основата на лаптопа с другата си ръка. Отварящият механизъм се движи плавно и стегнато. Изглежда като еднокомпонентен, но реално, след като разглобим лаптопа, виждаме че е направен от две отделни панти.

От опит можем да кажем, че разположението на клавиатурата при ideaPad 3 е много удобно за продължително писане на текст. Заради леката извивка при бутоните, китките на пишещия не се натоварват прекалено много. Самите бутони са достатъчно големи и с разстояние помежду си. Ходът им е сравнително къс и отсечен. Тихи са, което означава, че спокойно можете да работите с лаптопа, докато някой до вас си почива.

При 17-инчовият вариант на модела, в дясната част на клавиатурата е интегриран нъмпад нумерационен блок, който е много удобен не само за пресмятания, но и за игра на игри. А хардуера на Lenovo ideaPad 3 ви позволява на лаптопа да правите и това.

 

За хардуера, софтуера, батерията и периферията на устройството обаче ще си поговорим във втората част на това видео ревю. Интересното тепърва предстои.