Вижте още: Huawei Matebook D14 и D15 (2020) - Как да изберем най-добрият лаптопа с цена до 1500лв

 

Това са новите Huawei Matebook D14 и D15 (2020), които вече се предлагат успешно на българския пазар. В първата част на ревюто, което Digital.bg им посвети, обяснихме защо показваме двата в едно общо ревю, спряхме поглед върху дизайна и размерите им.

 

Например отбелязахме, че по-малкият от двата е идеалният спътник по време на пътувания. Благодарение на размерите си, лаптопът може да се побере без проблем в почти всяка дамска чанта, без да заема прекалено много място. Разгледахме още дисплеите и някои по-специфични неща в корпуса на машините, като ги съпоставихме с техни конкуренти.

 

Ако сте пропуснали да гледате въпросното видео, директен линк към него сме приложили над тази статия. А сега е време да продължим напред с техническата част на обзора ни.

 

Първият важен компонент, който ще разгледаме в нея е хардуерът. В основата и на двата лаптопа стои новото поколение AMD Ryzen процесори. Съответно изборът на потребителите е сведен до Ryzen 5 3500U и Ryzen 7 3700U. Като и двата са налични както при D15, така и при D15. Съответно при тях партнират видео карти AMD Radeon Vega 8 и Radeon RX Vega 10. При RAM паметта имате един вариант - 8GB DDR4. По време на близо седмица тестове, използвахме лаптопите за ежедневна работа.

 

 

Браузвахме, бяхме активни в социалните мрежи, за които обработвахме снимки и видео, гледахме филми с високо качество на картината, свалихме дори някои по-леки игри. В резултат не се сблъскахме с някакви проблеми като забиване, бавене, бъгове или недомислици от страна на Huawei. Вградената в лаптопите памет е бързо PCIe SSD, като при Matebook D14 обемът му е 512GB, а при Matebook 15 имате възможност за избор между 512GB и 256GB. Именно от тези разлики идват и разликите в цените при различните конфигурации на двата лаптопа. Както вече споменахме от 1149лв до 1329лв за D15 и от 1249лв до 1349лв за D14.

 

Приятно изненадани сме, че дори сериозно натоварени, лаптопите не греят прекалено много. За доброто им охлаждане допринасят три фактора - на първо място е добре подбраният хардуер, на второ специалните Shark Fin 2.0 вентилатори, които не само охлаждат бързо, но и са доста безшумни и на трето имаме един пасивен фактор и това е изцяло алуминиевият корпус. Както не веднъж сме казвали, благородният метал приема и отдва топлината много по-добре от която и да е пластмаса.

 

 

Хубаво е също така да отбележим, че купувайки Matebook D14 и D15 (2020), още с разопаковането им, те са готови за работа. Huawei ги предлагат с инсталирана операционна система Windows 10 Home. Разгледжайки софтуера на машините, откриваме някои полезни екстри.

 

 

Например в дясната част на корпусите, непосредствено до тъчпада се намира NFC чип, който осъществява безжична връзка с Huawei смартфона ви. Така посредством специалният Huawei Share софтуер, можете да споделяте безжично съдържание директно от дисплея на смартфона, върху този на лаптопа. Реално както виждате, върху дисплея на Matebook D14 и D15 (2020), посредством тъчпада, можете директно да кликвате върху снимките в телефона и да ги местите в паметта на компютъра.

Периферната свързаност на двата лаптопа е еднакво богата При всеки тя се състои от 2 USB Type-A 2.0 и 1 3.0 порта, 1 USB Type-C, пълноразмерен цифров аудо/видео изход HDMI и комбиниран 3.5мм аудио жак за микрофон и слушалки. Вграденото озвучение се състои от два високоговорителя с по 2W мощност всеки. Web камерата е 1MP и снима видео с HD качество. Специфичното и интересно при нея е, че тя е скрита под бутон в горната част на клавиатурата. Така сте защитени от хакери и камерата ви ще бъде активна, само когато вие решите.

 

Самите клавиатури и при двете разновидности на лаптопа са с големи, удобни за бързо писане бутони. Ходът им е отсечен и къс, не отчитаме проблеми с прекалено голям шум при натискане. В дясно от клавиатурата се намира Power бутона, в който е вграден Fingerprint сензор за отключване с пръстов отпечатък.

 

 

Батериите, определено са сред преимуществата на Huawei Matebook D14 и D15 (2020). При D14 батерията е с 56Wh заряд, а при D15 той е 42Wh. Защо при по-малкият зарядът е по-голям ли? Huawei са мислили рационално – хората които избират по-малкия вариант, вероятно правят това, защото ще искат да го използват предимно по време на пътувания. Така че целта им е била, той да издържа колкото се може по-дълго време с едно зареждане.

 

Като стана дума за зареждане, често производителите акцентират върху това, че лаптопите им са супер компактни, но в същото време зарядните за тях са обемисти и заемат много място, когато сме извън дома си по време на пътувания. Тук Huawei са помислили и в това отношение, като са дали в комплект с новите Matebook D14 и D15 супер компактни зарядни. Те зареждат лаптопите през USB Type-C порта и са 65W. При D14 можете да заредите батерията от 0 до 46% за 30 минути, а при D15 до 53%.

 

 

Също така ще отбележим още една от много полезните функции, които имат новите D14 и D15. Тя е че чрез тях можете бързо да зареждате смартфона си.