В световен мащаб, продажбите на лаптопи засенчват тези на настолните компютри повече от десетилетие. През 2018 година продажбите на настолни компютри възлизат на 94 милиона броя в сравнение с 162 милиона лаптопа. Очаква се тази разлика да нарасне до 80 милиона спрямо 171 милиона до 2023 година.

 

 

Но само защото продажбите намаляват, не означава, че не трябва да си купувате десктоп. Има ситуации, в които това може да е идеалното решение за вас. Ако се опитвате да решите какво да изберете – лаптоп или десктоп, продължете да четете. От Make Use Of изтъкват някои от предимствата и недостатъците на лаптопите и настолните компютри.

Предимства и недостатъци на лаптопа

1. Преносимост

Ако редовно имате нужда от компютър докато сте извън дома си, тогава очевидно избора на лаптоп е правилното решение за вас. Лаптопите са лесно преносими и може да ги вземате с вас, а и в дома си може да им сменяте лесно местоположението и да ги ползвате докато сте на дивана, например.

2. Фиксирани периферни устройства

Фиксираните периферни устройства са един от най-значимите недостатъци на лаптопите. Това е големият компромис, който правите в замяна на преносимостта. Когато купувате лаптоп, вие сте задължени да използвате един и същ екран, клавиатура, тракпад, портове, високоговорители и т.н. докато не смените цялото устройство.


Разбира се, можете да използвате външни компоненти, но с това компрометирате преносимостта. А и закупуването на допълнителни периферни устройства, означава да имате по две от всичко. Това само ще обърка нещата още повече.

3. Дискретна графика

Дискретната графика е термин, използван за описание на отделна графична подсистема в компютъра. Тя може да бъде самостоятелна графична карта в слот за дънната платка или напълно отделен графичен процесор.

 

Много малко лаптопи предлагат дискретна графика. Вместо това те използват интегрирана графика. Интегрираната графика е на същия чип като процесора и споделя неговата памет. Наличието на дискретна графика на лаптопи има значение само ако сте геймър. Допълнителните разходи и тегло означават, че функцията не е задължителна за повечето потребители.

4. Опции за ограничена надстройка

Повечето лаптопи не разполагат с много компоненти, които можете да надстроите. С изключение на RAM и хард диск, ако искате да подобрите други части на вашия хардуер, вероятно няма да имате късмет. В шасито на лаптопа няма място, за да добавите допълнителни компоненти, които желаете. Разбира се, много потребители на настолни компютри не надграждат своите компютри, така че колко важно значение давате на този въпрос е въпрос на личен избор.

5. Захранване

Лаптопите използват по-малко енергия, отколкото десктопите; по-малките им части използват по-малко електроенергия, за да работят. Лаптопите имат батерия, която трябва да е заредена за да може да ползвате машината си. Но пък ако тока спре, например, ще може да продължите с работата си.

Предимства и недостатъци на настолните компютри

1. Липса на отзиви от потребителите

Когато сме на път да дадем сериозна сума пари за продукт, сме готови да отделим няколко часа за проучване, за да сме сигурни, че получаваме точно това, което искаме. За много десктопи обаче няма отзиви. Не става въпрос за компютри „всичко-в-едно от Dell или HP , а за платформа, която местният магазин за хардуер е събрал и продава.

 

Това означава да се доверите на този местен магазин. Тествали ли са машината по начина, по който твърдят? Вътрешните компоненти отговарят ли на това, което ви казват? Получавате ли това, за което плащате? Целият процес е много по-неясен.

2. Цена

При равни други условия, настолните компютри са значително по-евтини от лаптопите. Вие ще получите много повече мощ за парите си. За няколкостотин долара можете да намерите настолен компютър, който значително засенчва това, което бихте могли да вземете за същата цена в сектора на лаптопите.

3. Естетика

Когато си представите десктоп, вероятно си мислите за грозни кутии, гигантски монитори и безкрайни кабели. Не е задължително да е така. Ако искате нещо, което изглежда толкова добре, колкото и функционира, машините „всичко-в-едно” от водещите производители може да са най-подходящите за вас.

4. Можете да изградите свой собствен десктоп


Ако искате пълен контрол над компонентите на компютъра, можете да създадете свой собствен настолен компютър. Има някои недостатъци при изграждането на собствен компютър. Ще отнеме часове и часове на проучване, парите могат бързо да се свършат, ако не следите колко харчите и в крайна сметка поемате отговорността изцяло върху себе си.

 

Вижте какво трябва да знаем когато купуваме лаптоп