Вижте още: Най-евтиният Лаптоп с лицензиран Windows 10 - Revo Note 14

 

Това е Revo Note 14, лаптопът който успя да ни впечатли с достъпната си, даже прекалено ниска цена. В първата част на ревюто което Digital.bg му посвети разгледахме дизайна на устройството, и отбелязахме, че дебелината на корпуса му дори се вписва в последните критерии на Intel за Ultrabook.

 

 

Рабрахме от какви материали е направен корпуса, като в същото време ги тествахме като здравина и практичност. Спряхме погледа си още на вътрешното пространство в което се оказа, че се крие пълноразмерна клавиатура и обширен тъчпад с мултитъч. Тествахме и дисплея, който със своите 14.1” и HD Ready резолюция се оказа достатъчен за стандартна работа. След като вече познавате базата на Note 14, какво ще кажете да преминем към техническата част, за да разберем как са се справили Revo там. 

 

Хардуер

В основата на хардуера при Note 14 стои един популярен сред марки като Asus, Acer, Dell и Lenovo Bay Trail централен процесор изработен по 22mn технология. Това е 4-ядреният Intel Atom Z3735F който стандартно работи с 1.33 GHz, но при нужда чрез Burst технологията на Intel се клоква до цели 1.83 GHz.

 

 

Партниращият графичен процесор е Intel HD Graphics с максимум 646 MHz. Чипът поддържа DirectX 11 и използва 4 изпълнителни единици. RAM паметта е 2 GB DDR3 на 1333 MHz, а вградената памет 32GB, които могат да се увеличат с до още 128GB чрез карта памет microSD. Като цяло впечатленията ни от работата на хардуера са добри, а имайки предвид цената на лаптопа – направо сме си впечатлени. Revo Note 14 работи бързо – стартира от напълно изключено състояние до готовност за работа за около 30 секунди, а ако сте го оставили в хубернейт режим, стартирането ще ви отнеме само 5 секунди. Лаптопът е идеален за интернет, работа с различни програми и за гледане на видео.

 

 

Тъй като вероятно сега някои от вас се питат – ще може ли на Revo Note 14 да се работи с Photoshop…ще избързаме да им отговорим. Да, програмата за фото обработка не затрудни компютъра по време на тестове ни. Реално това тук не е най-добрият хардуер за игра на игри, но спокойно можете да играете някои по-леки заглавия като Minecraft или Borderlands, като те ще вървят добре и на средна графика.

Безплатен лицензоран Windows 10 Home

Както споменахме в първата част на ревюто ни, много производители с цел да постигнат по-ниска и конкурентна цена на лаптопите си ги продават без операционна система. Това значи, че след покупката на компютъра трябва да се бръкнете с още поне 200лв, ако искате лицензиран Windows 10 Home. В това отношение Revo Note 14 ни изненадва изключително приятно, защото базово идва с инсталирана операционна система и е готов за работа.

 

 

Тъй като споменатият по-рано в ревюто ни централен процесор е проектиран от Intel основно да се използва при мощни таблети, неговият SDP коефициент на полезно действие е много добър и консумацията на енергия е едва 2.2W. Така освен с доста дълъг живот на батерията, Revo Note 14 може да се похвали още с тиха работа и добро пасивно охлаждане. Лаптопът няма активен вентилатор който да шуми, а в също време дори при максимално натоварване, корпусът не се нагрява прекалено много. Каква по-добра комбинация?!

 

Периферия

Макар да е доста компактен Revo Note 14 има и достатъчно богата периферна свързаност. В дясно са разположени микрофон, аудио жак за свързване на слушалки или външни колонки.

 

 

Следват 2 USB порта версия 2.0 и LAN с който можете жично да използвате интернет или да го свържете в мрежа с други компютри. Последният вход се отваря по много ефектен начин и като се замислим, това е един от малкото 14” преносими компютри които могат да се похвалят с тази екстра.

 

 

В ляво също ни очакват приятни изненади – още едно USB но от по-бързата версия 3.0, microHDMI порт за цифрова аудио/видео връзка и четец на microSD карти. За безжичната връзка се грижат Wi-Fi 802.11 стандарти b/g/n и Bluetooth 4.0.

 

Стерео Звук и WEB Камера

Вграденото в лаптопа озвучение е стерео и високоговорителите му са изнесени в долната странична част. Това разположение и друг път сме определяло за удачно, защото говорителите използват повърхността върху която е поставен лаптопа за допълнителен резонанс и без значение дали сме фронтално пред него или в страни, силата на звука ще е почти еднаква. Това потвърждава и нашия тест с дигитален децибелометър.

 

 

В горната част на рамката около дисплея на Note 14 има вградена WEB камера с качество подходящо за провеждане на видео разговори в социалните мрежи и месинджъри.

 

 

Батерия

Батерията която дава енергия на всичко изброено до тук е с капацитет от 37 Wh или иначе казано цели 10000 mAh. Благодарение на енергоефективното си CPU, Note 14 с 50% яркост на дисплея постига почти 8 часа браузване в интернет сайтове. Ако решите да гледате HD видео, то времето за автономност е 6.5 часа. Това са доста сериозни резултати с който не могат да се похвалят дори редица далеч по-скъпи лаптопи.

 

 

Като заключение можем да кажем, че предвид цената, компактното си тяло и техническите си характеристики, Revo Note 14 е идеален лаптоп за ученици и студенти. Той е подходящ за браузване, социални мрежи, офис работа, гледане на филми и дори за игра на по-леки игри.