Вижте още: Lenovo Yoga Slim 7 - Компактен бизнес лаптоп с красив алуминиев корпус 

Ако сте гледали първата част на видео ревюто, което му посветихме, вече сигурно разпознавате характерният цвят Орхидя на бизнес лаптопа Lenovo Yoga Slim 7. Там ние си говорихме основно за дизайна, използваните материали, периферията и за някои специфични функционалности с които Lenovo са ни изненадали приятно. За пропусналите видеото – директен линк има над тази статия. А сега време е да продължим с техническата част от обзора ни.

Първият компонент на който ще спрем поглед е дисплея. Той е с 14“ диагонал Като резолюцията може да бъде FHD (1920x1080 пиксела) или 4K UHD с 3840x2160 пиксела. И при двата модела матрицата е IPS мо при този с по-висока резолюция, яркостта е по-висока и достига цели 500 нита. При FHD тя е 300 нита, което също е достатъчно добър резултат, който да прави дисплея добре видим, когато работим с него навън и грее слънце.

 

Дисплеят също така има две версии – матирана и гланцирана, над която има защитно стъкло, което го предпазва екрана от наранявания и изглежда доста по-премиално.

Ако случайно тези 14“ не са ви достатъчни, Lenovo са помислили и за вас.  Yoga Slim 7 се предлага и във версия с 15.6“ диагонал на дисплея. При него дизайна и техническите параметри са реципрочни с тези при по-малкият  Lenovo Yoga Slim 7 (14), който показваме в това видео ревю. Единствената визуална разлика, която ще откриете когато отворите Lenovo Yoga Slim 7 (15) е, че при клавиатурата там има нъмпад нумерационен блок.

 

При хардуера, Lenovo също ви дават огромен потенциал от възможности за конфигуриране на най-подходящата за нуждите ви машина. При централните процесори може да изберете дори те са бъдат Intel или AMD. При първите максимумът е Intel Core i7 от последното 10-то поколение, а при вторите AMD Ryzen 7 серия 4000, в която имате на разположение цели 8 ядра. Двата лаптопа които взехме за тест, избрахме да са именно с Intel и AMD процесори, за да добием реална представа за поведението им по време на работа.

 

 

След седмица тестове, можем да кажем, че и двете машини работят отлично и не се сблъскахме с никакви проблеми. Видео картите са съответно Radeon при AMD, а при Intel варианта можете да избирате между NVIDIA GeForce MX и GTX. RAM паметта и в двата случая е до 16GB LPDDR4X. Вградената памет е DDS PCi express с обем до 1TB, като по време на тестовете ни тя постига максимална скорост на четене около 3000MB в секунда и при писане 760MB/сек.

 

Решетката на охлаждането на Lenovo Yoga Slim 7 е изнесена в горната част над клавиатурата. И ние, както много други технологични журналисти смятаме това разположение за удачно за бизнес лаптоп, защото така топлият въздух не се насочва на долу към краката ни, когато работим с машината в скута си. Някои хора смятат, че топлият въздух може да повреди дисплея, но практиката показва, че не е така. Още повече, тук както споменахме има и защитно стъкло над самият дисплей. 

Ако свалим долният капак, което впрочем става много лесно, ще видим, че под тази решетка се намират охлаждащите тръби, които свързват цели два вентилатора. Правим този акцент, защото при повечето бизнес машини с размер на екрана под 15.6", вентилаторът е само един и когато те са по-мощни, това има негативно влияние на цялостното охлаждане на хардуера. Е при Yoga Slim 7 подобен проблем не се наблюдава. По време на тестовете ни, дори при сериозно натоварване,  корпусът на лаптопа не грее прекалено много. Още повече, че основната част на хардуера е изнесена горе, а при работа ръцете ни стоят в долната част на корпуса, където температурата е още по-ниска.

 

Докато долният капак е свален ще отбележим нещо интересно по отношение на вградената в лаптопа памет. Ако погледнем тази част под десния вентилатор, ще видим, че тук има място за още SSD памет, но от типа 22-40. Удобно решение в случай, че искате да правите бъдещи ъпгрейди.

 

Ще акцентираме върху още нещо интересно. При Yoga Slim 7 Lenovo са интегрирали много добра батерия, която има цели 60Whr заряд. Това обаче не е повлияло негативно на дебелината на корпуса на лаптопа, защото батерията не е дебела а просто е разлята в голяма площ. 

По характеристики Lenovo дават, че батерията ще ви бъде достатъчна за до 14 часа комбинирана работа с едно зареждане. В нашият тест с гледане на Full HD видео на 70% яркост на дисплея, лаптопът издържа почти 10 часа, което си е доста сериозно постижение. Иначе казано – ако ви предстои презокеански полет, можете да сте спокойни, че батерията на Lenovo Yoga Slim 7 ще ви бъде достатъчна за гледане на филми през целият полет.

 

Освен това благодарение на бързата Rapid Charge Pro технология за само 30 минути, зареждате батерията от 0 до 50%. За целта ви е нужен 95W адаптер.

 

 

В България разновидностите на Lenovo Yoga Slim 7 се предлагат с цена от 1719лв до 2599лв.