Често получаваме зрителски питания, в които се интересувате от високият клас бизнес лаптопи. Продуктите в него са разнообразни, а цената им почти винаги е доста висока. Това автоматично оставя потребителите пред труден избор, колебания и често повтаряне на въпроса „Заслужава ли си?“. Да, когато давате сериозна сума за лаптоп, искате да получите в замяна нещо което да ви служи безпроблемно поне 4-5 години, в които пък и хардуерът му да не остарее прекалено много, че да не може да се справя с всички задачи които му поставяте.

За разлика от смартфоните, където след само 2 години, моделът е вече морално остарял, при лаптопите нещата стоят по друг начин.  В това видео ревю ще ви покажем именно едно от актуалните предложения на Lenovo, на които си заслужава да обърнете внимание при избора си. Уважаеми дами и господа - Yoga S940.

 

Още тук ще избързаме да кажем, че цената на лаптопа не е никак малка – нашата тестова бройка струва около 3600лв. В замяна на тези пари обаче Lenovo дават доста. Първото добро впечатление идва от кутията в която ни доставят Yoga S940. Тя определено изглежда премиално. Усещането за лукс продълбава да е с нас и след като извадим лаптопа. Целият му корпус е направен от алуминий, като забележете периферията и вътрешното пространство са направени от едно цяло парче. Материалът освен красив е и доста практичен.

 

Матираният алуминий най-накрая почти не се цапа с пръстови отпечатъци, нещо което толкова време така и никой производител не можеше да постигне. Алуминият също така е много добър естествен охладител, а от такъв Lenovo Yoga S940 определено има нужда, защото е със сериозен хардуер. Горният капак и дисплея също имат ефектна преливка помежду си, като тук забелязваме контур  заоблен екран, подобно на 2.5D извивката която сме ви показвали в дисплеите на смартфоните. Всъщност Yoga S940 има още една съществена прилика със смартфоните, но на нея ще обърнем повече внимание, когато разглеждаме софтуера на машината.

Продължавайки обзора на визията на Yoga S940, можем да кажем, че Lenovo са се справили чудесно с дизайна – той чудесно съчетава модерно и класическо.  Няма набиващи се на очи и дразнещи елементи, всичко е точно на мястото си. Размерите на лаптопа са сред големите му преимущества. Някога си мечтаехме да имаме толкова компактни и мобилни компютри - ето, че бъдещето е днес. 1.2кг. за 14" лаптоп, ето това вече си е постижение. Корпусът пък е дебел едва 12мм. Замислете се, толкова дебели са някои смартфони или таблети. Останалите габарити са 320ммх199мм, което също е под нормата. Например ThinkPad X1 който също сме ви показвали в ревютата си е 323мм на 217мм, а дебелината му е 16мм.

 

Отново малогабаритен, но осезаемо по-голям от Yoga S940. Тук ще акцентираме върху почти пълната липса на рамка около дисплея – това са едва 5мм. Дисплеят е захванат посредством еднокомпонентен механизъм, който при отваряне, повдига основната част на корпуса под ъгъл, който както и друг път сме казвали спомага за удобството при писане на текст на клавиатурата. Отварящият механизъм е стегнат и плавен. За да отворите капака ще трябва да придържате долната част с ръка, защото е доста лека.

Въпреки компактните си размери Lenovo Yoga S940 може да се похвали със съвсем функционална пълноразмерна клавиатура, от двете страни на която дори е останало място за силно стерео озвучение. Бутоните на клавиатурата са с ергономична, добре прилягаща към пръстите ни форма. Разстоянието помежду им също е достатъчно голямо. Тестовете ни показват, че при продължително въвеждане на текст не натискаме неволно съседни бутони. Единственото неудобство е, че предвид малкото пространство под клавиатурата, китките ни се изморяват малко повече от обикновено. За сметка на това тъчпадът е доста голям и удобен за работа – площта му е цели 105мм на 52мм.

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на Lenovo Yoga S940. Тя ще бъде по-технически насочена  и в нея ще тестваме дисплея, хардуера, периферията, софтуера и батерията на машината.