Вижте още видео ревюто на Lenovo ThinkPad X1 Nano е най-лекият лаптоп който сме тествали - само 907 грама

 

Това на екраните ви е Lenovo ThinkPad X1 Nano. Когато човек го държи в ръка, буквално не усеща, че в нея е лаптоп, защото X1 Nano тежи малко над 900 грама. Като се замислим, толкова тежат някои таблети, а това тук е лаптоп с голям дисплей, с клавиатура и доста сериозен хардуер.

В първата част на това видео ревю, разгледахме именно обвивката на устройството, като обърнахме внимание на някои специфични компоненти, направихме сравнение с преки конкуренти на модела, тествахме здравината и така нататък.

За да не ви преразказваме вече показаното, в случай, че сте пропуснал ида гледате въпросното видео ревю, директен линк към него ще намерите над тази статия. А сега е време да продължим с обзора си.

За целта ще отворим горният капак и ще разгледаме дисплея. Преди да споделим впечатленията си от него обаче, ще кажем няколко думи за отварящият механизъм, който позволява отваряне до 180 градуса. Той се състои от две панти и е с много леко движение, което позволява дори без проблемно отваряне на капака с един пръст, без никакво усили. Въпреки това обаче, когато работим с лаптопа в скута си, возейки се в автомобил, горната част с дисплея не се клати неприятно.

Дисплеят на ThinkPad X1 Nano е 13“. Не 13.3 както при повечето модели в този размерови клас, а точно 13. Така заради по-малкият размери намалената рамка около екрана, размерите на лаптопа са съвсем скромни - 292.8мм ширина на 207.7мм дълбочина. Като база за сравнение същите параметри при споменатият в първата част на ревюто ни Apple MacBook Air Late 2020 са 304.1мм на 212.4мм. Както и сами виждате – разликата е значителна, в полза на Леновото.

ThinkPad X1 Nano се предлага от Lenovo с два вида дисплеи - стандартен и сензорен. Като при варианта със сензорен, това се отразява и на дебелината на профила на устройството, която нараства с 0.4мм. Незначително, но все пак ще го отбележим. Във всички останали свои параметри двата дисплея са напълно еднакви. Те имат съотношение на страните 16:10 и са Dolby Vision 2K с резолюция 2160x1350 пиксела, което при 13“ диагонал, означава че плътността на пикселите за 1“ е 196PPI, а размерът на всеки пиксел е 0.1296мм.

Така образите са достатъчно детайлни и ясни. Дори да гледаме от по-близко разстояние, няма да забележим очертанията на пикселите с невъоръженото си око, което не само ще допринесе за пълноценното възприемане на образите на дисплея, но и е намали значително умората в очите ни след продължително взиране. Цветопредаването е добро, като ще отбележим, че дисплеите са със 100% sRGB покритие.

Яркостта е над средното за класа ниво – 450 нита, като при тест с тапет с тъмен цвят на екрана, забелязваме разпределение, че разпределението на яркостта е равномерно и не се открояват по тъмни и по-светли зони. Високата яркост в комбинация с матираното покритие на дисплея му позволяват да остава добре видим дори когато сме навън и грее ярко слънце. Същото се отнася и за и за случаите когато сме вече р вкъщи и около нас има директно насочени лапмпи. Да има лек отблясък, но съдържанието на дисплея остава видимо.

 

От дисплея, погледът ни слиза на клавиатурата. Въпреки намалените размери на корпуса на самия лаптоп, бутоните на клавиатурата не са прекалено малки. Те са със страна от 15мм и имат по 1.5мм разстояние помежду си. Тестът ни с продължително въвеждане на текст показва, че клавиатурата е достатъчно удобна и не изпитваме затруднения с размера на бутоните.

 

 

Единствено ако сте свикнали с много големи бутони, можете да имате известно неудобство с FN бутоните горе, които са малко по-сбити. Но практиката показва, че при стандартна работа по-голямата част от потребителите изобщо не използват тези мултифункционални бутони. Основните бутони са с ергономична форма и прилягат добре към пръстите. Ходът ум е сравнително къс и са тихи, което означава, че спокойно можете да пишете курсовата си работа, докато някой до вас си почива. Това може да става и нощем без да пускате лампа, защото клавиатурата има бяла LED подсветка на бутоните.

В средата на клавиатурата се откроява характерната за ThinkPad сериите на Lenovo червена гумирана точка, която се нарича TrackPoin. Тя си партнира с горните три механични бутона над тъчпада и както не веднъж сме казвали е изключително удобен заместник на външните мишки при рисуване, работа с графични приложения и други. 

 

 

Веднъж свикнете ли с нея, после трудно бихте използвали лаптоп без тази екстра. Тъчпадът е с размери 100х56мм и има мултитъч функционалност. Тестовете ни показват, че пръстите ни се пързалят леко по него и е удобен за работа.

 

 

В дясно от него е разположен Fingerprint сензорът за отключване на лаптопа посредством пръстов отпечатък. Той работи бързо и безпроблемно. Освен чрез пръстов отпечатък, X1 Nano може да се отключва и посредством HD Web камерата, находяща се в рамката над дисолея. Тя поддържа лицевото разпознаване на Windows Hello и IR.

 

И така остана да ви запознаем с хардуера, периферията на и батерията на премиерният ThinkPad X1 Nano. Това обаче ще се случи в трета финална част на обзора, който Digital.bg посвети на премиум модела.