Един от най-интересните бизнес лаптопи които сме тествали в последно време се казва Lenovo ThinkPad T495. Машината определено си заслужава да се види по няколко причини, които споменахме в първата част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети.

Там споменахме, че T495 е почти еднакъв с модела ThinkPad T490, но цената му е значително по-ниска. Една от причините е, че за разлика от T490, където Lenovo предлагат дисплей с WQHD HDR резолюция, тук максимумът е FHD. Няма обаче да отчетем това като особен проблем, защото както и друг път сме казвали за дисплей с диагонал по-малък от 15.6". повече от 1920х1080 пиксела е безмисленао оскъпяваща екстра. Пред очите си тук имаме 14" матрица която прави лаптопа достатъчно мобилен и компактен, позволявайки ви удобството да го носите лесно извън дома и офиса си. Дисплеят е доста ярък, измерваме средно 400cd/m², което е достатъчно добър резултат, който да ви позволи да работите с лаптопа на открито при пътуванията си. Видимостта на дисплея е добра, дори под директно насочена светлина. 

Освен висока, яркостта е и равномерна (89%) – тоест при тъмен екран няма да видите по-светли и по-тъмно петна, които развалят общите впечатления от картината. Тук важна роля играе и контраста, който е 1.400:1. Също така можем да добавим, че фликването при дисплея е много по-слабо изразено от това което сме виждали при модели на конкурентни марки. Честотата е 48-60Hz. Ъглите на странично виждане обаче са малко ограничени и когато погледнем дисплея под лек ъгъл, цветовете получават изменение. И за финал при обзора на дисплея ще кажем, че матрицата която Lenovo са използвали е дело на компанията Innolux и е с намалена консумация на лектроенергия, което бързо отразява положително влияние на времето за автономност на каптопа, но за батерията му ще си говорим по-късно. Сега обърнем внимание на хардуера.

Той също е сред интересните неща в Lenovo ThinkPad T495, защото този лаптоп има на въоръжение AMD Ryzen Pro серията, която се явява еквивалент на Intel vPro която срещаме по-често при бизнес лаптопи, но е с по-висока цена. Ето го и първото преимущество. Тестваният от нас лаптоп е AMD Ryzen 5 Pro 3500U, който има 4 ядра с до 3.7GHz тактова честота, но освен него Lenovo ви дават възможност за избор и между други разновидности според индивидуалните ви предпочитания и финансови възможности. Тестваният тук вариант е с цена от малко над 2400лв.

 

При него партнират GPU AMD Radeon Vega 8 и 16GB RAM памет. При оперативната памет, максимумът е 32GB. Тук е момента да направим едно пояснение, че ако искате цената на лаптопа да спадне, можете да изберете машина със стандартна IPS матрица или дори с HD TN 1366x768 пиксела, при която яркостта 220 нита. От друга страна пък цената може да скочи, ако изберете дисплей с тъчскрийн функционалност. Лаптопът няма видео карта със самостоятелна памет, но това не пречи да го използвате и за игри, макар да е предназначен основно за работа.  Например BioShock Infinite на висока графика ще върви с 60fps, а доста по-тежката X-Plane 11.11 ще маркира постоянни 20 кадъра в секунда. Като допълнение допълнение, лаптопът има AMD  FreeSync синхронизира кадрите с честотата на опресняване на дисплея, за да се избегне лага по време на игра.

 

Вградената в лаптопа памет ще ви позволи да поберете голямо количество информация, ако се спрете на варианта с PCIe SSD, тогава максимумът е 1TB. Със SATA SSD максималният обем е 256GB. При тежки натоварвания активното и пасивното охлаждане на лаптопа се справят отлично, защото температурата на корпуса е около 37°C.

 

Освен охлаждащата решетка, в дясно се намират Smart card reader, USB 3.1 с възможност за зареждане, RJ45 и Kensington lock. В ляво са USB-C, което играе и ролята на захранващ порт, още едно USB-C за пренос на данни, Ethernet, пълноразмерен USB 3.1, цифров аудио/видео изход HDMI 2.0, комбиниран 3.5мм порт за микрофон и слушалки, а това в края е четец на MicroSD карти памет. В задната част на лаптопа пък има WWAN слот.

 

Лаптопът се захранва от 50Wh батерия с която в комбиниран работен режим, лаптопът издържа около 11 часа. Ако изключим интернета и намалим яркостта на дисплея до минимум, времето за автономност се увеличава до близо 16 часа. В комплект с лаптопа имате Rapid-charging 65W бързо заряд.