Вижте още видео ревюто: Lenovo ThinkPad P15v - Професионална мобилна работна станция 

Преди години за да притежаваш мобилна работна станция ти трябваше не просто чанта за лаптоп, а цяла раница в която да я носиш. Днес обаче технологиите напреднаха до такава степен, че в този компактен корпус, който мога без проблем да държа само с една ръка, Lenovo са побрали толкова сериозни технически параметри, че с тяхна помощ спокойно можете да работите от разстояние всяка работа, за която се изисква супер мощен компютър. Това уважаеми дами и господа е Lenovo ThinkPad P15v.

Lenovo ThinkPad P15v - Професионална мобилна работна станция | Digital.bg

 

В първата част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на тази машина, разгледахме дизайна на устройството, размерите му и цялата периферна функционалност, с която разполага. Оказа се, че въпреки, че тежи съвсем малко над 2кг и има профил, дебел под 23мм, ThinkPad P15v може да се похвали с изключително здрав корпус, сертифициран от американската армия и периферна функционалност, с каква не разполагат дори някои настолни компютри.

Но да не ви преразказваме всичко, което вече сме показали. Ако случайно сте пропуснали да гледате въпросното видео. Директен линк към него ще намерите над тази статия. А сега е време да продължим със следващият важен за всяка мобилна работна станция компонент - дисплея.

Тук той е с 15.6" диагонал, като Lenovo дават на потребителите избор между три различни варианта матрици. Две от тях са WVA с FHD резолюция, като разликата между тях е, че едната е стандартна с 250 нита яркост, а другата е 300 нита и вече е тъчскрийн. Топ конфигурацията, която и ние взехме за тест е с UHD дисплей с резолюция 3840 x 2160 пиксела.

Благодарение на това детайлността е изключително висока. От колкото и близко разстояние да се взираме, не можем да забележим очертанията на пикселите. Това се дължи на факта, че всеки от тях е с размер от едва 0.899мм, а плътността им за площ от един инч е 282.39ppi. Това както и друг път сме казвали има и индиректно влияние на умората върху очите след продължителна работа. След няколко часа продължително взиране по време на тестовете си, можем да кажем, че не изпитваме умора. Като имайте предвид, че увеличавахме и на максимум яркостта на дисплея, която тук е изключително висока.

 

Благодарение на цели 600 нита яркост, този дисплей е добре видим, дори да сте навън и към него директни да е насочено ярко слънце. Цветопредаването на дисплея също е идеално и с почти 100% sRGB цветово покритие, лаптопа е достатъчно подходящ за хора, които се занимават детайлна обработка на фото и видео. В параметрите му откриваме HDR 400 с Dolby Vision HDR.

Типично за една професионална машина, на която вършите важни работи, които искате да не са случайно достояние на околните, ThinkPad P15v има ограничени до 45 градуса ъгли на странично виждане на дисплея си.

 

От дисплея, погледът ни слиза надолу към вътрешното пространство, в което Lenovo са разположили своите клавиатура и тъчапад, можем да кажем, че от компанията са се справили отлично, като в минимално пространство са побрали максимално количество функционални бутони и са ги разположили така, че да бъдат максимално удобни за работа.

Първото нещо, което ни прави впечатление е наличието на нъмпад нумерационен блок - тази екстра, която все по-рядко производителите на лаптопи интегрират в 15-инчовите си машини. Тя е изключително удобна за бързи пресмятания и за работа с редица специализирани приложения. Следващото нещо, което веднага забелязваме е, че стрелковият курсор не само не е сбит, а дори е отделен в отделна зона, като по този начин работейки с него, почти няма опасност да натиснете случайно съседни бутони.

 

 

Всъщност като цяло, работейки с клавиатурата на ThinkPad P15v няма опасност да натискате случайно двойки бутони или съседни, защото Lenovo са се погрижили между бутоните на клавиатурата да има достатъчно място. Теста ни с продължително въвеждане на текст при писането на сценария за това видео показа, че бутоните са много добре позиционирани. Освен това формата им е ергономична и прилягат добре към пръстите ни при писане. Материалът е такъв, че не задържа влагат от пръстите и бутоните са приятни на допир. Бутоните са с сравнително тихи при натискане и има средно дълг ход.

Ще добавим също така, че както и при други клавиатури на Lenovo в ThinkPad Workstation семейството и тази тук е преминала през специален военен тест с 12 нива на издръжливост, включително директен удар и разливане на течност. Клавиатурата е с две нива на подсветка на бутоните, което е много полезна екстра, особено когато работите вечер и не искате да пускате лампа в стаята.

 

 

В средата на клавиатурата, както при всички ThinkPad лаптопи и тук Lenovo са интегрирали своя характерен червен тракпойнт. Тази гумирана точка играе ролята на джойстик и е много удобна при работа с графични и програми за видеообработка. Всъщност има шанс до такава степен да свикнете с тази алтернатива на мишката и тъчпада, че изобщо да спрете да използвате такива.

Работейки с тракпойна с показалеца или средния си пръст, вие използвате трите помощни бутона долу с палец. Ако пък този вариант не ви е удобен, Lenovo ви предоставят и стандартен тъчпад с два помощни бутона, скрити под общата равнина долу. Някои потребители използват и хибриден метод на работа, в който съчетават двете функционалноти в една обща. Ще се радваме във формата за дискусии под тази статия, да споделите, кой използвате вие, ако вече сте притежател на ThinkPad.

 

 

Докато погледът ни е още върху вътрешното пространство на лаптопа, ще обърнем внимание на още два бутона. Този за активиране се намира горе, а под стрелковият курсор е разположен четец на пръстови отпечатъци.

Това нестандартно разположение на Fingerprint всъщност е много интуитивно, защото отваряйки лаптопа, обикновено винаги дясната ни ръка попада в тази зона. Теста ни с 10 последователни пита за отключване показва, че сензора работи бързо и безпроблемно. Не маркираме нито един неуспешен опит.

 

 

В последната трета част от видео ревюто, което Digital.bg посвети на мобилната работна станция Lenovo ThinkPad P15v, ще разгледаме и тестваме нейните хардуер, софтуер и батерия. Очаквайте продължение.