Вижте още видео ревюто: Lenovo ThinkBook 13s - Елегантен бизнес лаптоп с алуминиев корпус

 

На екраните си виждате един от най-красивите бизнес лаптопи, сред тези които сме тествали в последно време. Lenovo ThinkBook 13s на първо място ни печели с красивият си дизайн, компактни размери и качествени материали. Всичко това в комбинация с периферната функционалност, отварящият механизъм, клавиатурата, тъчпада и нивата на сигурността му разгледахме в първата част на това видео ревю. За пропусналите да гледат въпросното видео, директен линк има над тази статия. А сега е време да продължим напред с останалите интересни неща, които успяха да привлечак вниманието ни в това устройство.

Несъмнено един от тези компоненти е дисплеят. На него обръща внимание всеки потребител, без значение бизнес или не, когато избира бъдещият си лаптоп. При Lenovo ThinkBook 13s дисплеят е изключително висококачествен. Пред себе си имаме IPS матрица с 13.3” диагонал, който е достатъчно голям за работа и забавление.  Резолюцията е FHD 1920x1080 пиксела, която ви гарантира много детайлна картина. Казваме това защото повечето хубави 15“ лаптопи са с FHD, а тук предвид по-малкият диагонал, плътността на пикселите за един ин че висока, а размерът на всеки от пикселите по-малък.

Това веднага се забелязва при гледане на видео или при обработка на снимки. Както виждате образите са много детайлни и приятни за гледане. Разбира се за добрата картина има още няколко спомагателни фактора, като например наличието на Dolby Vision и HDR. Технологии, които значително подобряват цветопредаването в сравнение с това при стандартен монитор. Приятно изненадани оставаме и от яркостта, която при ThinkBook 13s по спецификации на Lenovo е 300cd/m², но след нашия тест се оказва, че цифрата е по-висока и достига почти 310cd/m². Разпределението на яркостта е равномерно – средно около 92%. Това означава, че на дисплея не се забелязват по-светли и по-тъмни петна.

 

По отношение на хардуера, Lenovo ThinkBook 13s също има няколко големи преимущества пред конкурентите си. Основното е, че независимо, че е бизнес машина, този лаптоп може да бъде конфигуриран с видео карта със самостоятелна памет, което автоматично го прави подходящ за работа с програми за фото и видео обработка, че дори и за игра на по-тежки игри. Става дума за AMD Radeon 630 с 2GB GDDR5 памет. Нашата тестова бройка няма, но ние искахме да тестваме възможно най-добрата конфигурация по отношение на съотношението цена-качество.

 

 

По тази причина избрахме и версия с 8GB RAM, която може да се ъпгрейдне иначе до 2 пъти повече. Най-мощният процесор е 10th Gen Intel Core i7, но тук лаптопът е с Core i5-8265U. Изобщо не си мислете, че тази конфигурация е слаба – по време на тестовете ни машината работи светкавично бързо. Не се сблъскваме с никакви проблеми като забиване, лаг или греене.  256GB SSD е предостатъчен обем за стандартни цели, но ако имате нужда от повече, Lenovo ви дават възможност да ъпгрейднете до 1TB M.2 PCIe SSD.

 

 

Батерията която дава енергия на ThinkBook 13s е 4-клетъчна с 45Wh заряд. В техническите характеристики на лаптопа, Lenovo заявяват до 11ч. автономност. По време на тестовете ни, в стандартен режим с включен Wi-Fi, яркост на дисплея на 50% и възпроизвеждане на FHD видео, времето за автономност е почти 11ч. Това означава, че с намалена до минимум яркост и изключен интернет, капацитетът ще скочи до около 16 часа.