В началото на годината Lenovo представиха три нови модела хибридни лаптопи от среден и висок ценови клас. Това бяха IdeaPad C340, S340 и S540 при които основен акцент са амуминиевият премиум корпус, безрамковите дисплеи, надеждни батерии, а при топ моделът и хардуер, който може да се справи с множество не леки задачи. Именно него, Digital.bg ще разгледа в това свое видео ревю. Уважаеми дами и господа, останете с нашите неподправени впечатления от Lenovo Ideapad S540 14.

Наблягаме на 14 в края, защото Lenovo имат и вариант 15. Както и сами сте се досетили, това е разликата в размерът на дисплея – хардуерно и функционално, двата лаптопа са почти еднакви. Ние взехме за тест по-малкият, заради компактните му размери и целевото предназначение – бизнес, работна машина, която да е спътник по време на пътуванията ни. Все пак този лаптоп тежи едва 1.5кг., което е под средното за Ultrabook класа над 14“.

Ще започнем от дизайна, който наистина е впечатляващ.  Lenovo са съчетали много добре отсечени и скосени Ultra Slim линии. Така S540 се превръща в един от най-тънките лаптопи в този клас, които сме тествали до момента. В най-издадената си част, корпусът е дебел само 15.9мм. Заради това плавно скосяване долу, лаптопът изглежда още по-тънък. За премиум излъчването на S540 допринасят цветовете и материалът от който е направено тялото. Само и единствено алуминий, нито един от общо трите компонента на корпуса не е направен от пластмаса. Горният капак и вътрешното пространство преминават към периферията.

 

 

Долният капак е много добре вграден и се държи посредством общо 10 винта. От тук имате достъп и до целия хардуер. Сглобката на отделните елементи е много добра, но долявяме някакъв паразитен шум със странно припукване. Не е ясно изразен от къде се чува и по-скоро идва от целия корпус. Не е нещо фрапиращо, но все пак ще го отбележим.  Макар да е метална, по повърхността следи от пръстови отпечатъци не личат.

Лаптопът стои много стабилно върху равна повърхност, дори тя да е стъкло, няма пързаляне, защото тук долу има три гумирани опорни точки. Горният капак е захванат посредством една голяма централна панта. Тя е стегната, но не прекалено много, че да не можем да отворим капака с един пръст. Ъгълът на отваряне е огромен и стига до хоризонтално положение.

 

Докато е отворен капакът ще отбележим, че около в от страните около дисплея рамка почти липсва. Това се е отразило положително на ширината на лаптопа - 227мм., толкова обикновено са широки стандартните 13.3“ лаптопи, а тук все пак диагоналът на екрана е 14“. В тънката рамка горе, има HD WEB камера, която е малко по-специална. В Ideapad S540, Lenovo са добавили една много полезна екстра от която със сигурност ще се възползват голяма част от хората, които ще си купят този лаптоп.

 

WEB камерата има специален капак, който я закрива в моментите в които не я ползваме. Със сигурност сте виждали подобни гледки в горната част на рамката около дисплея на лаптопи за хиляди левове, е тук е действано със стил и технически грамотни зложелатели няма да имат достъп до гледката, която би им снимала камерата ви.

 

 

До тук с видимо за очите в дизайна, използваните материали и някои по-специфични функционалности на Lenovo Ideapad S540 14. Във втората част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, ще разгледаме и тестваме дисплея, хардуера, периферията и батерията. Така ней-добре ще можете да си отговорите на въпроса: „Освен красив и компактен – достатъчно мощен ли е новият Ideapad S540?“. Интересното, тепърва предстои.