Вижте още видео ревюто: Lenovo IdeaPad S340-14IWL - Розов лаптоп, с алуминиев корпус и ниска цена

 

Това е Lenovo IdeaPad S340-14IWL, един лаптоп, ревюто на който определено си заслужава да гледате, ако търсите бюджетно предложение, направено от качествени материали.

В първата част на обзора ни, Digital.bg акцентира върху това, какви разновидности има модела и защо е хубаво да се казва цялото име на модела - S340-14IWL. Спряхме поглед върху красивият му дизайн, периферните функционалности и някои интересни неща, на които голяма част от потребителите не обръщат внимание, а си заслужава да знаете.

За пропусналите да го гледат, директен линк към въпросното видео има над тази статия а сега е време да продължим напред с тестовете си, защото интересните неща тепърва предстоят.  

Ще започнем от дисплея, който за разлика от 13.3-инчовите лаптопи при които се налага да сте прекалено близко, за да виждате детайли е една идея по-голям и достига 14“ диагонал. От друга страна, заради сериозно намалената рамка около 3 от страните на дисплея, габаритите на S340, са съпоставими с тези на 13" лаптоп, така че тук размерът на дисплея не е оказал негативно влияние на размера на лаптопа като цяло. Lenovo ви дават възможност за избор между IPS и TN матрици на дисплея е с формат 16:9, както и за резолюция FHD или HD, което разбира се оказва влияние и на крайната цена. Ако изберете резолюция 1920 на 1080 пиксела, плътността на пикселите за 1" е 157ppi, а размерът на всяка от точките е 0.161мм.

 

Тези цифри ви гарантират достатъчно добра детайлност, която освен за качеството на картината, допринася и за намаляването умората в очите при продължителна работа. Яркостта на дисплея е средностатистическа - 250cd/m², с 87% разпределени по цялата зрителна площ. Да, при тъмен екран се виждат по-светли и по-тъмни зони, но при стандартна работа, това не би представлявало проблем. Покритието на дисплея, в комбинация с яркостта са достатъчни, че да можем да работим с лаптопа навън, преборвайки се с неприятните отблясъци. Ъглите на странично виждане са високи, но след 45 градуса, вече има промяна в цветовете. Под тях, цветовете които пресъздава дисплея са реалистични и наситени.

 

Също както при дисплеите и при хардуера на IdeaPad S340-14IWL, Lenovo дават възможност потребителят сам да конфигурира идеалната машина спрямо нуждите и възможностите си. Най-бюджетният вариант за централен процесор са новите поколения на Intel Pentium Gold. Максимумът е 10th Gen Intel Core i7-10510U процесор, към който може да се добави видео карта NVIDIA GeForce MX230. При RAM паметта максимумът е 16GB. Тестовата бройка която взехме ние е именно една от най-бюджетната от всички. Нейната абревиатура е 81N700HEBM, като зад нея стои CPU Pentium Gold 5405U с 2.3GHz честота и 2MB кеш.

 

Вградена видео карта Intel UHD Graphics 610, 8 GB DDR4 RAM на 2400MHz и 256GB M.2 NVMe SSD. Тук цената е малко над 700лв, като цифрата може да спадне още, защото този лаптоп е c FHD дисплей, а можете и да намалите паметта.  При топ конфигурациите, пространството за съхранение на информация може да бъде 1TB M.2 SSD, до 2TB Hard Disk или хибрид между двете. Лаптопът е с добро активно и пасивно охлаждане, защото корпусът му почти изцяло е направен от алуминий. При тежко натоварване, средните температури са под 35°C, което е доста добър резултат. Основната грееща част е горе в ляво, където е съсредоточен предимно хардуера. В същото време и нивото на шума не е прекалено високо - около 31dB(A).

 

 

Въпреки компактните си размери IdeaPad S340 е разполага с доста богата периферна функционалност. В ляво са изнесени захранващият порт, цифров аудио/видео изход HDMI, USB Type-C 3.1 порт и комбиниран 3.5мм жак за микрофон и слушалки. В дясно с четецът на SD карти памет и два порта USB Type-A версия 3.1. Вграденото озвучение е Dolby Audio Premium и се състои от 2 говорителя с по 2W мощност всеки.

 

 

Всичко изброено до тук в ревюто ни се захранва от 3-клетъчна Li-Ion батерия с 52.5Wh заряд. Тя е достатъчна за около 8 часа комбинирана работа с едно зареждане. Ако изключим интернета и намалим яркостта на дисплея до минимум обаче, времето за автономност скача над 2 пъти.