Вижте още видео ревюто: Lenovo Ideapad S145 - Лаптоп с ниска цена и премиум дизайн

 

Ако в този момент не ви кажем, че това е бюджетен лаптоп, едва ли някой би предположил, че устройството на екраните ви може да струва 450лв. Lenovo Ideapad S145 има премиум излъчване и е направен от доста качествени материали, които не поддават при натиск и усукване. Всичко това, както и други интересни неща свързани с видимото за очите в корпуса на устройството, разгледахме в първата част на видео ревюто, което му посветихме. Няма да ви преразказваме до какви изводи стигнахме, а те повярвайте ни са доста интересни. Ако ви е любопитно – директен линк към видеото има над статията.

А сега, време да продължим напред с обзора си и той да стане малко по-технологичен, защото ще тестваме дисплея, хардуера и батерията. Lenovo Ideapad S145 се предлага в две разновидности - 14IWL и 15IWL. Както се и досещате, това са размери на дисплея – 14“ и 15.6“.  При всяка от тях пък можете да избирате резолюция – HD или FHD. Като по всички останали параметри TN панелите са едни и същи – имат яркост от 220нита и 45% NTSC цветови спектър.

 

Общите ни впечатления от качеството на картината са добри. Заради матираното си покритие, дисплея е добре видим, дори когато работим под пряко насочена светлина. Цветовете му са реалистични, единствената ни забележка е по отношение на ъглите на странично виждане. Но пък от друга страна, някои бинес лаптопи гонят този ефект умишлено, така че за някои хора ограничените ъгли на странично виждане биха били преимущество. Гледайки дисплея, също така впечатление ни прави, че рамка около късите му страни почти липсва. Това е нещо което вече сме свикнали да виждаме при високия клас лаптопи, но при бюджетният е рядкост. Така картината изглежда много по-свободно, а и е намалена ширината на корпуса на лаптопа. При 14“ версия, тя е 241мм, а при 15.6“  - 251.5мм.

Тук ще направим един акцент, че при по-малкият вариант на Ideapad S145, клавиатурата е без нъмпад нимерационен блок. При 15.6“ лаптоп, макар и със сбити размери, такъв има. Иначе самата клавиатура е доста удобна за работа, защото бутоните ѝ са големи и с ергономична форма. Прилягат добре към пръстите ни и са направени от грапав материал, който не запарва при продължително въвеждане на текст. Тъчпадът е от моноблоков тип, с два скрити под общата равнина помощни бутона. Размерът му е средностатистически, а сензорите работят добре, като е налична и мултитъч поддръжка.

 

 

Също както при дисплеите и при хардуера на Ideapad S145, Lenovo дават големи възможности за избор, според нуждите и финансите на потребителите. За тези, които искат нещо непретенциозно - на разположение са Intel Celeron и Pentium процесори. Ако пък лаптопът ви трябва за по-сериозна работа и сте готови да дадете над 2 пъти повече пари, тогава може да вземете Lenovo Ideapad S145 до с 8th Gen Intel Core i7-8565u процесор.

 

При него вече партнират самостоятелни видео карти NVIDIA GeForce MX230 и MX110. Това автоматично означава, че лаптопът в тази си хардуерна конфигурация, може спокойно да се използва дори за игра на по-тежки игри. Разбира се, тук не можем да не отдадем заслуженото и на RAM паметта, която при топ варианта е 12GB, а при базата 4GB.  Сторидж пространството за съхранение на информация също е с доста варианти – HARD диск, SSD или хибрид между двете. При първия, максимумът е цели 2TB SATA, при PCIe SSD M.2 – максимумът е 512GB, а при хибридите имате две възможности - 16GB optane+1TB HDD или PCIe SSD + 1TB SATA 2.5 HDD. Нещо много важно, особено за най-бюджетните версии е, че лаптопът идва базово с операционна система Windows 10 Home. Това е голям плюс, защото ви спестява пари и време, последствие да инсталирате лицензиран софтуер.

 

Ако сте си избрали Lenovo Ideapad S145 във варианта 14IWL, то той ще бъде с полимерна батерия 35Whr заряд. С тяхна помощ лаптопът издържа около 6 часа с едно зареждане.Ако пък сте се спрели на по-големият 15IWL, освен споменатият модел батерия с който имате същата автономност, ще имате възможност да конфигурирате и с 30 WHr акумулатор, с който капацитетът ще спадне с 30 минути. Идеята е с тази батерия да се оборудват по-бюджетните конфигурации.