Вижте още видео ревюто: Lenovo IdeaPad 330-15IKB - Лаптоп с идеално съотношение цена - качество

 

Ако търсите работен лаптоп с ниска цена, който да ви служи вярно дълго време, то едно от предложенията, които трябва непременно да видите се казва Lenovo IdeaPad 330-15.

В първата част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, разгледахме обстойно дизайнът, вътрешното пространство и използваните в корпуса му материали. Съпоставихме ги с тези на други конкурентни модели на популярни марки и разбрахме, какви са преимуществата и недостатъците.

В случай, че сте пропуснали да гледате въпросното видео, няма да ви го преразказваме тук. Директен линк към него сме приложили над тази статия А сега е време да продължим с обзора си, защото в IdeaPad 330-15 има още не малко интересни неща.

Например дисплеят, кой би предположил, че в бюджетен лаптоп като този, Lenovo ще интегрират толкова качествена матрица. Интересното е, че дори при по-базовите версии на модела, резолюцията е FHD. Дисплеят е с добра деталност, коятп позволява да гледаме от близко, без да натоварваме очите си. Цветопредаването също е реалистично. При яркостта отчитаме 230cd/m², с 85% разпределение по цялата зрителна площ. Тези параметри не можем да определим като нещо впечатляващо, но биха вършили чудесна работа на един средностатистически потребител.

Много важен и определящ цената на лаптопа фактор е неговият хардуер. В конкретният случай при различните конфигурации на IdeaPad 330-15, цената може да се увеличи двойно. Ние избрахме за тест един от най-мощните варианто с i5 процесор, но ако искате възможно най-ниска цена, можете да вземете версията със CPU Intel Celeron N4000. Тогава цената е едва 500лв. За ваше улеснение, всяка конфигурация има конкретно цифрово-буквено име. При нашата тестова бройка с цена от около 1150лв, то е 81DE00KHBM. Машината която ви показваме има CPU Intel Core i5-8250U, с 6MB кеш и тактова честота, достигаща до цели 3.4 GHz.

 

Партниращият графичен процесор е NVIDIA GeForce MX150 с 2GB GDDR5 самостоятелна памет, която ви позволява дори да играете по-тежки игри. За бързата работа се грижи и достатъчното количество RAM памет - 8GB DDR4 на 2133MHz. Споменавайки игри, например заглавия като Overwatch, на средна графика ще вървят с около 60fps, а доста по-тежката Battlefield V ще е с около 13 кадъра в секунда.  Интересно е, че при тежки натоварвания като това, температурата на корпуса на лаптопа не е прекалено висока - измерваме средно 41°C.

 

И тъй като, както вече стана ясно, наименованията на лаптопите при Lenovo са малко объркващи, ще ви кабем, че за около 1600лв, можете да вземете модела IdeaPad 330-15ICH. Това вече е геймърски лаптоп, с Core i7-8750H процесот, отделна видео карта NVIDIA GTX1050 с 4GB GDDR5 памет и 256GB SSD. В нашата тестова бройка, вградената памет e HARD диск с обем от цял 1TB и скорост на въртене 5400 оборота в минута.

 

Периферията на Lenovo IdeaPad 330-15 е доста богата за такъв размер и тип устройство. По нейното продължение намираме 2 USB 3.0 Type-A порта и един USB 3.0 Type-C, LAN за жичен интернет, четец на SD карти памет и пълноразмерен цифров аудио/видео изход HDMI.Тук в дясно дори има оптично устройство, което все по-рядко срещаме при лаптопите днес. В рамката над дисплея има WEB камера, а вграденото озвучение е стерео и е доста силно.

Батерията, която захранва този интересен лаптоп на Lenovo е 2-клетъчен Li-Ion акумулатор с 30Wh заряд. По време на тестовете ни, те са достатъчни средно за около 4 часа активна работа.