Вижте още: Лаптопи с красив дизайн и достъпна цена - Lenovo IdeaPad 3 14, 15 и 17

 

Това на екраните ви е Lenovo IdeaPad 3. Един лаптоп, който след седмица тестове, можем да кажем, че не само би покрил нуждите на средностатистическият потребител, но и едновременно с това дава възможност за избор на конкретна конфигурация спрямо тях.

 

В първата част на това видео ревю, обърнахме внимание на дизайна, използваните материали, размерите и спецификата на някои иновации, които открихме в тези машини.

Числото е множествено, защото IdeaPad 3 има общо 3 основни версии, с по няколко разновидности. Основната е размерът на дисплеите – 14“, 15.6“ и 17.3“. В двата по-малки варианта, потребителят може да избере по-базова TN матрица с HD резолюция - 1255х768 пиксела. Може да избере и по-висококачествен IPS вариант с 1920х1080 пиксела резолюция. 

С такъв е и 17.3-инчовият Lenovo IdeaPad 3, при който яркостта е цели 300 нита. Ние тестваме 15.6-инчов модел с FHD и впечатленията ни са много добри. Яркостта е достатъчно висока, което ни позволява да работим с лаптопа дори при ярко греещо слънце в стаята. Яркостта е равномерно разпределена и при работа с дисплея на тъмно, не откриваме ясно изразени по-светли и по-тъмни зони. Цветовете които пресъздава екрана са наситени и реалистични.

По отношение на хардуера. Двете основни разновидности на лаптопите в IdeaPad 300 серията на Lenovo са сведени до централните процесори на машините – съответно AMD при който максимумът е Ryzen 7 4700U и Intel, до 10-то поколение Core i7. При RAM паметта, максимумът е 12GB DDR4. При вградената памет или така нареченият сторидж, също имате богат избор от възможности. Можете да конфигурирате машината с 128GB PCIe SSD M.2, с до 1TB HDD SATA, 5400rpm или с хибрид, който съчетава до 256GB SSD с 1TB HDD

 

Сега идва ред да обясним, защото дебелината на корпуса при всичките версии на лаптопа е една и съща. Основните причини за това са три – хардуерът, който вече разгледахме и разбрахме, че може да е доста сериозен, батерията, която ще ви покажем след малко и периферната свързаност, върху която ще акцентираме тук. Тя е еднакво богата и при трите размера на ideaPad 3.

Основната част от изходие по нея са изнесени в ляво. Това са 2 USB Type-A порта версия 3.1 (Gen 1), още един но версия 2.0, цифров аудио./видео изход HDMI 1.4b. В дясно са четецът на SD карти памет и комбиниран аудио жак за микрофон и слушалки.

 

  

Нещо което задължително ще отбележим и за наличието на което ще похвалим Lenovo е капакът върху Web камерата в горната част на рамката около дисплея. Благодарение на него, можете сигурно да се предпазите от хакерски атаки, когато не използвате камерата си. Самата тя снима с HD качество. Вграденото озвучение е 2х1.5W и има Dolby Audio.

 

При хардуера и контролиращият го софтуер, който може да е до Windows 10 Pro, ще отбележим една много полезна функция. Благодарение на Q-Control, можете много лесно да превключвате машината между два режима на работа. Това са Max, при който хардуерът работи на пълният си потенциал и Stealth, който е направен така, че лаптопа да работи тихо, увеличавайки значително живота на батерията.

 

Например по време на тестовете си използвахме Max когато играем игри, а Stealth, когато гледаме филми или работим с Word, пишейки сценария за това видео ревю.

 

 

Батериите, която дават енергия на всичко изброено до тук при трите модела от серията IdeaPad 300 на Lenovo са със следните капацитети. При 14-инчовата версия, автономността с едно зареждане е до 6 часа, при 15.6“ – до 7.5 часа, а при 17.3“ вариант, времето е най-дълго – до 8.5 часа.