Още от Digital.bg: Huawei MateBook X Pro (2020) - Дизайн и дисплей

 

На база всичко, което знаем за тях, неоспорим факт е, че смартфоните на Huawei са едни от най-добрите, които можете изберете при бъдеща покупка.  От няколко дни обаче в България усилено се говори и за новите модели лаптопи на бранда. Те определено са интересни и заслужават внимание. По тази причина Digital.bg реши да тества всички модели от премиерната гама и да сподели впечатленията си с вас. В това видео, ще ви покажем най-малката от общи 4-те размерови разновидности. Уважаеми дами и господа - Huawei Matebook 13 (2020).

Също както флагман модела Huawei MateBook X Pro (2020), и по-бюджетният Matebook 13 (2020) може да се похвали с много красив и изчистен дизайн. Корпусът е в един цвят, като в него е дори долната част, под лаптопа. Няма излишни крещящи елементи, няма неправилни форми и нещо биещо на очи. Всичко е умерено и изчистено. Единственият отличаващ се елемент е хромираното лого на Huawei върху гърба.

 

Предвид, че пред себе си имаме лаптоп с 13" дисплей, размерите на корпуса с направо скромни - 286мм на 211мм с дебелина от 14.9мм.  Като база за сравнение Apple MacBook Air 2020 е с размери 304.1мм на 212.4мм и е дебел 16.1мм. Намалените размери на новият Matebook 13 се дължат на факта, Huawei са оставили почти никаква рамка около дисплея му. Реално дисплеят заема цели 88% от лицевата част на лаптопа.

Самият дисплей е много висококачествен. IPS матрицата е с 2K резолюция 2160 x 1440 пиксела, което означава, че плътността на пикселите за 1" е цели 200ppi. това означава, че от колкото и близко да гледате дисплея, няма да забележите очертанията на пикселите, а това не само ви гарантира по-добро зрително изживяване, но и значително ще намали умората в очите ви при продължителна работа с компютъра. Дисплеят със съотношение на страните 3:2 е с широки ъгли на странично виждане и покрива на 100% sRGB цветовата гама. Яркостта му е 300 нита и е добре видим през отблясъците, дори когато работим с него на открито и има директна слънчева светлина.

 

Независимо от компактното тяло на лаптопа, той има съвсем пълноразмерна клавиатура. Този ефект се дължи на факта, че рамка около клавиатурата почти липсва. Бутоните стоят в една равнина с тъчпада и са не само големи, но и с достатъчно разстояние помежду им, че да не натискаме случайно грешни при бързо въвеждане на текст. Механизмът на бутоните изглежда стабилен, не е и прекалено шумен. Тъчпадът също е с направо огромни размери и това отчитаме като голям плюс. Реагира добре и има мултитъч функционалности.

Заради компактните размери на корпуса му, периферната свързаност на Huawei Matebook 13 (2020) е ограничена, но в същото време достатъчно функционална. В ляво има 3.5мм комбиниран аудио жак, микрофон и USB-C версия 3.1 Gen.1, което служи и за зареждане на лаптопа. В дясно се намира единствено USB-C порт версия 3.1 Gen.1, който е комбиниран с DisplayPort-Alt. Web камерат се намира в горната част на рамката около дисплея и е 1MP.

 

Двата високоговорителя на лаптопа са разположени в долната предна част. Звукът от тях е достатъчно силен и в същото време чист. Но да не ви преразказваме – най-добре е сами да чуете един саунд тест.

 

 

Huawei Matebook 13 (2020) се предлага в България с 12nm централен процесор AMD Ryzen 5 3500U. Той е 4-ядрен с 2MB кеш от 2-ро ниво и стандартна тактова 2.1GHz. При клокване, честотата достига до 3.7GHz. Партниращият графичен процесор е Radeon Vega 8, а RAM паметта 8 GB DDR4.  С тази конфигурация, Matebook 13 (2020) е достатъчно производителен, че спокойно да го използвате за най-разнообразни цели, без да се притеснявате, че ще започне да забива.

 

По време на тестовете ни, дори при тежки натоварвания хардуерът не грее прекалено много. Охлаждането на машината е много добре разпределено. Точно под решетката долу се намират два активни Shark Fin 2.0 вентилатора. Дори в максимален режим на работа, те не са прекалено шумни. Докато лаптопът е обърнат наопаки, ще отбележим нещо, което много ни допадна много. Това е хитростта, която са приложили Huawei при сглобката на конструкция. Тук виждате само мънички винтчета, основните крепежни са скрити под гумените крачета, които не позволяват на Matebook 13 (2020) са де пързаля по гладки повърхности.

 

 

Вградената в лаптопа памет е PCIe SSD с обем от 512GB. Тази нова технология ви гарактира 3 пъти по-висока скорост на писане, в сравнение със стандартните SATA SSDs.

 

Нещо, което задължително ще отбележим е, че за разлика от много други лаптопи, които след покупка имат нужда от инсталиране на софтуер, Matebook 13 (2020) е готов за работа още след отварянето на кутията си. Huawei предлагат машината с предварително инсталиран лицензиран Windows 10 Home. Сам по себе си този софтуер би ви струвал над 100лв, да не говорим за времето което ще загубите, когато носите новият си лаптоп за инсталирането му.

 

 

Батерията която дава енергия на Huawei Matebook 13 (2020) е с 41.8Wh заряд. Той му гарантира средно почти 9 часа автономна работа в теста Big Buck Bunny H.264 1080p. Батерията се зарежда от 0 до 50% за само 30 минути.

 

 

Huawei Matebook 13 (2020) е с идеално съотношение цена-качество. Реално погледнато за 1500лв получаваме красив модерен ултрабук с имиджов и запомнящ се дизайн, супер компактни размери, достатъчно мощен хардуер и батерия, която без проблем ще стигне за презокеански полет. Какво повече можем да искаме от един лаптоп с цена като тази.