Вижте още: HP EliteBook 840 G5  - Компактен алуминиев бизнес лаптоп

 

Като любители на новите и интересни технологии, можем да кажем, без каквото и да е колебания, че в бизнес класа има една марка, която доминира от години над всички останали и това е HP. Ако ни попитате - кой е топ моделът на бранда в този сегмен, без да мислим много много, ще изберем EliteBook Folio 1040 G4. Той обаче има и доста сериозна цена, която за съжаление не е по джоба на всеки. Ако обаче искате да имате много добро HP, но с поносима цена, то бихме ви препоръчали EliteBook 800 серията, като по-конкретно ще ви насочилм към HP EliteBook 840 G5.

В първата част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, разгледахме всичко около дизайна, вътрешното пространство  и използваните материали в машината. Те определено са премиум и създават усещане за лукс, размерите са компактни, но не са постигнати за сметка на здравина. Разбрахме също така, че промяната спрямо предходното EliteBook 840 G4 поколение не е просто обикновен фейслифт, а съвършено нова концепция с различна форма, цвят и размери. Сериозен ъпгрейд има и при техническите параметри, като сега предстои да спрем погледа си именно върху тях.

 

Както подсказва и наименованието на модела EliteBook 840, дисплеят му е с 14“ диагонал. Практиката показва, че реално това е най-удобният размер за работа в движение, защото е с достатъчно голяма зрителна площ, бе това да се отразява прекалено негативно на размерите на самата машина. По тази причина много малко потребители от този сегмент избират 15.6“ машини и те са рядкост. В по-ниският клас бизнес лаптопи, дисплеите са с TN панели, но това е EliteBook серията на HP, за която всичко трябва да е премиално. По тази причина дисплеите в серията са IPS.

Типично за HP, бранда предоставя възможност на бизнес потребителите да избират между голям асортимент от дисплеи с които да закупят своя EliteBook 840 G5. Ако трябва да сме точни – вариантите са цели 15. В зависимост от нуждите и финансовите си възможности, потребителят може да избере резолюция от FHD до  UHD с 3840 на 2160 пиксела, гланцирано или матирано Anti-Glare покритие, светлосила от 220 до 400 нита, с тъчскрийн функционалност или без.

 

HP е една от малкото марки които предоставят на капризният бизнес потребител възможност да конфигурира дисплея си с една много интересна екстра.  Тя няма да позволи на конкуренти и любопитни хора около тях , да виждат отстрани, какво работите на дисплея си в момента. Специалният режим, който се активира с F2 бутона, изкуствено ограничава ъглите на странично виждане и да речем конфиденциално писмо в имейла, може да бъде прочетено, само ако стоите фронтално срещу екрана. Хубаво е да използвате тази функция само когато се налага, защото тя е софтуерна и когато е активиране, дисплеят натоварва очите ви повече от обикновено.

Ние тестваме модела с абревиатура 3UP90EA, който с цена от около 2600лв е оптималният вариант, балансиращ поносима цена с много високо качество.  При него дисплеят е 1920x1080 пиксела и е дело на AU Optronics. По време на тестовете ни, отчитаме че яркостта която заявява производителят е напълно реална, а разпределението ѝ по цялата зрителна площ е 88%. Статистически цифрата не е висока, но не откриваме ясно изразени по-светли и по-тъмни петна, дори когато на дисплея си гледаме доминиращо тъмни цветове. Работейки с лаптопа под директно насочена светлина, можем да кажем, че образите са достатъчно добре видими. Но тук имайте предвид, че тестовата ни бройка е с Anti-Glare покритие. 

 

Дисплеят също така няма PWM автоматична регулация на яркостта, което ще определим по-скоро като плюс. Интересно е да отбележим, че в сравнение с Lenovo ThinkPad X1 който също сме тествали в ревютата си, дисплеят на EliteBook 840 G5 е с доста по-добро съотношение на контраста - 1659:1. Правим това пояснение, защото по време на тестовете му, Lenovo-то ни впечатли в това отношение, а новият EliteBook го побеждава. 840 G5 определено не е геймърски лаптоп, така че няма да ви липсва бързото време за реакция на дисплея. Качествената картина върви ръка за ръка и с висококачествен звук. Тук той е дело на Bang & Olufsen и се състои от два стерео говорителя. Ето звуков тест който направихме с тях, за да добиете реална представа за силата и качеството на звука.

 

 

Оказва се, че дисплеят е един от важните технически параметри в един бизнес лаптоп като този. Другият е хардуера, който предстои да разгледаме обстойно в техническата трета част на видео поредицата която посветихме на новият HP EliteBook 840 G5. До тогава, ако сте пропуснали да гледате първата част в която разглеждаме видимото за очите в корпуса на машината – директен линк към видеото ще намерите тук долу.