Вижте още: HP EliteBook 830 G5 - Бизнес лаптоп с нормална цена и много добри параметри
 

 

Голяма част от потребителите биха свързали марката HP с красивите бизнес лаптопи на EliteBook серията. Това е така, защото бранда има дълбоки традиции в това отношение и почти няма конкуренция в този клас. Във видео ревютата си Digital.bg ви е покавал различни представители на EliteBook, като почти винаги при тях откриваме нещо ново и интересно.

Така беше и в първите видео ревюта които посветихме на новият HP EliteBook 830 G5 – в тях разгледахме дизайн, използвани материали, размери, като ги съпоставихме с тези на предшественици и конкуренти. Тествахме техническите параметри на дисплея и акцентирахме върху някои специфики на които малко хора биха обърнали внимание.

Сега е време да продължим напред със следващият важен компонент за един бизнес лаптоп - неговият хардуер. Както се и досещате и тук при EliteBook 830 G5 HP дават богат избор от възможности за конфигуриране. Най-базовият централен процесор, ако изобщо може да се опртедели като такъв е Intel Core i5-7200U. Той реално е доста мощен, но е представител на предходното поколение в семейсството на Intel. Налично са няколко Kaby Lake Refresh CPU-та - от наследника Intel Core i5-8250U, през ъпгрейднаият Core i5-8350U и чак до Core i7-8650U.

 

 

Видео картите са вградени Intel UHD Graphics 620, като предвид размерите и предназначението на лаптопа, няма възможност за GPU със самостоятелна памет. В нашата тестова бройка, която е с цена от малко под 1800лв, процесорът е Core i5-8250U. Отново оптимален работен вариант на модерно x86 CPU с 4 физически ядра с тактова честота достигаща 3.4GHz и 15W TDP. Тоест този процесор освен мощен е и сравнително енергоспестяващ. Не случайно този процесор е широко разпространен в асортимента на HP, включително в Spectre и Zbook сериите. При RAM паметта на EliteBook 830 G5 разновидностите са следните от 8GB RAM до двоен слот с 32+32GB DDR4-2400, a при сториджа - SSD с обем от 256GB, през 512GB та чак до 1TB. 

 

След редица тестове, можем да заключим, че при 830 G5 всичко е очаквано и няма изненади. Машината работи светкавично бързи, дори да не е в топовата си конфигурация. Думите ни се потвърждават и от тетовете с игра на игри, макар това в никакъв случай да не е геймърски лаптоп. На ниски графични настройки по-лекичката BioShock Infinite върви с над 70fps, а тежката Rise of the Tomb Raider с над 20. Заради почти изцяло металният корпус, при тежко натоварване като това EliteBook 830 G5 не грее прекалено много. Измерваме средна температура от 34 °C.

Решетките на охлаждането са изнесени в долната, задната и страничната лява части, като активният вентилатор е само един и е смуче въздух от долу, за да го извежда в ляво. Това означава, че ако сте левичар и работите с външна мишка, ще изпитвате известен дискомфорт от топлият въздух. В ляво освен решетката има още Kensington lock, USB 3.0 порт Type-A и smart card reader. Основният арсенал от изходи и приложения се намира в дясно. Това са SIM карти (като има и вариант без), следват комбиниран аудио жак, още едно USB 3.0 Type-A, пълноразмерен цифтор аудио/видео изход HDMI, който е доста рядко срещана екстра при такъв тип и размер устройство, следва RJ45 Ethernet, изход за свързване на докинг станция, Thunderbolt 3 и захранващ порт. За безжичната връзка се грижи двоен Wi-Fi модем, като интернет можете да имате и безжично чрез споменатата data SIM карта.

 

 

HP EliteBook 830 G5 има lithium-ion батерия с 50Wh заряд. По време на тестовете ни, те се оказаха достатъчни за ойики 7 часа комбинирана работа с едно зареждане. Ако работим на тъмно и намалим до минимум яркостта на дисплея и изкючим интернета, времето за автономност ще се увеличи до почти 13 часа.

 

Едва ли нещо може да изненада хората които познават работата на HP във всички техни форми. Тук в заключение ще споделим за по-любопитните от вас, че неотдавна управляващият директор на Hewlett Packard Enterprise (НРЕ) сподели много интересни факти. Като например, че компанията разработва AI решения с изкуствен интелект които подобряват и улесняват работата на доста сложни IT системи. Системата Apollo която вече се използва вече от Mercedes AMG Petronas или мрежата Aruba която ще контролира най-модерният футболен стадион в света. Този на английският Тотнъм. Философията е, че место да се решава проблем след появата му, той може да бъде неутрализиран докато още е потенциален чрез технологията HPE Infosight. А като добавим към всичко това Machine learning и блокчейн системите от ново поколение, вече се предначертава бъдещето на технологиите като цяло. Споменахме всичко това, защото EliteBook серията на HP е пряко свързана с всичко това. Това са лаптопи предназначени за бизнес потребители и приложението им тепърва ще става още по-голямо. Ако искате да изгледате още видео ревюта на HP Elitebook модели, можете да посетите директният линк тук долу.