Вижте още: HP EliteBook 830 G5 - Бизнес лаптоп с нормална цена и много добри параметри

 

Ако между повечето представители на EliteBook серията на HP, визуалната и техническа разлика е едва доловима, то при 830 G5 който виждате на екраните си, разликите в сравнение с предходния модел са значителни. Той не се явява просто фейслифт, а коренно различно устройство. В това се убедихте в първата част на видео ревюто което Digital.bg посвети на тази интересна машина. За да не ви преразказваме всичко което разгледахме и тествахме там, в случай, че сте пропуснали да гледате въпросното видео - директен линк към него има над тази статия. 

Когато го представиха, HP определиха EliteBook 830 G5 като "subnotebook" което на кратко значи "компактен лаптоп". Повечето представители на този клас обаче са с 12.5" дисплей, доколкото тук имаме цели 13.3" което прави зрителната площ доста по-удобна за работа. Като в същото време тялото на 830 G5 не е прекалено голямо. Тази мярка е наложителна, защото днес subnotebook-ците получават сериозна конкуренция от хибридните лаптопи и дори от смартфоните при които дисплеите стават все по-големи. От друга страна пък стандартните лаптопи стават още по-леки и с много тънки рамки около дисплеите.

Тук ще припомним, че предходното поколение EliteBook 820 G4 беше с 12.5" дисплей и така 830 G5 се явява първият представител на EliteBook 800 серията с 13.3" дисплей. Това обаче за съжаление не означава, че HP са побрали 13.3" дисплей в тялото на 12.5" лаптоп.  Поне не и на височина. Рамките около екрана в горната и долната част отново са стабилни и с размери 310мм на 229мм, 830 G5 също толкова широк колкото EliteBook 820 G4, но е със сантиметър по-висок. Съпоставимо обаче с конкурентни модели на други марки в този клас, 830 G5 е по-компактен. Например Lenovo ThinkPad T480s е с 13" дисплей, а размерите му са 331мм на 227мм. Съпоставимо с него и с EliteBook 840 G5, теглото на новия модел на HP е по-ниско, но ще го определим стандартно на фона на останалите конкуретни на други марки - 1300гр. Тук за безспорен рекордьор може да се определи Lenovo ThinkPad X280 който е с над 200гр по-лек, но пък и дисплеят му е само 12.1".

А сега ще продължим напред с техническата част, важен компонент от която е дисплея. При EliteBook 830 G5 дислеят е по-голям от 12.5-те инча на предшественика 820 G4 . Тук IPS матрицата е 13.3", а резолюцията е FHD и в 4-те разновидности в които се предлага модела. Да HP е марка която почти винаги предлага на потребителите възможност за избор на хардуерна конфигурация, а във високият EliteBook бизнес клас, това си е направо задължително. По тази причина 830 G5 може да се конфигурира с с дисплей с 220 нита яркост и 67% sRGB; същият панел но с Corning Gorilla Glass 3 бронировка и респективно гланцирано покритие; третият вариант е с 300 нита яркост и наличие на технологията SureView.

И за най-взискателните потребители, HP предлагат вариант с anti-glare матов дисплей, цели 400 нита и 100% sRGB. Всичко е въпрос на личен избор и нужди, но най-оптималният вариант е предпоследният, който тестваме и ние. Като тук ще отбележим нещо любопитно - при заявените от производителя 300 нита яркост, тествайки дисплея, ние отчетохме над 330 което е една доста проятна изненада. Обикновено производителите се случва да дадат някоя и друга по-висока от реалната характеристика, но тук се случва обратното. Като това е средна стойност, максималната дори беше над 350 единици. 

 

Разпределението на яркостта също е доста добро. 86% гарантират, че няма да се откроят по-тъмни и по-светли зони. Както споменахме, в характеристиките тук присъства технологията HP SureView. Това е екстра предназначена за бизнес потребители, които държат информацията която излиза на дисплея на лаптопа им, да е видима само за тях. SureView ограничава ъглите на странично виждане, които по принцип при IPS матриците са доста високи.

 

 

Хубавото на тази технология е, че тя не е постоянно активна. Активира се посредством F2 бутона на клавиатурата. Разбира се не всичко е при SureView е идеално. За да се ограничат ъглите на странично виждане, дисплеят намалява контраста си и се появява леко трептене, което дразни човешкото око при продължителна работа.

 

 

Знаете ли, че HP дава възможност на потребителите сами да конфигурират хардуера на своя бизнес лаптоп в EliteBook серията? Да, според индивидуалните си нужди, можете да изберете CPU, GPU, RAM и сторидж. Още полезна техническа информация свързана с HP EliteBook 830 G5 ще научите в нашата трета последна част на този видео обзор. А до тогава, както вече споменахме - линк към първото видео, можете да намерите тук долу.