Вижте още: Лаптоп HP EliteBook 820 G4 Notebook PC (Z2V79EA) - Дизайн, Дисплей и Цена

 

Това е HP EliteBook 820 G4, последният модел от серия която винаги сме харесвали да тестваме в ревютата си. За нея са характерни 3 неща – тук лаптопите винаги са изключително компактни, имат красив изчистен дизайн и невероятен хардуер.

 

 

В първата част на ревюто което посветихме на новата 4-та генерация, ние от Digital.bg разгледахме дизайна и използваните в корпуса материали. Тествахме здравината им и споделихме впечатления от някои механични компоненти. От тях преминахме към дисплея, който има висока яркост и добра детайлност на образа.  Разбрахме още, че независимо от компактното му тяло 820 G4 има съвсем пълноразмерна клавиатура и няколко прилежащи екстри които я правят още по-функционална.

 

 

В случай, че сте пропуснали да прочетете въпросното ревю, директен линк ще намерите над това. Но не бързайте да кликвате там, направете го след няколко минути, защото сега предстои да разгледаме и тестваме, хардуера, периферията и батерията, за да разберем струват ли си да отделите за този бизнес ултрабук около 3000лв от бюджета си.

 

Хардуер

В основата на хардуера при 820 G4 стои Kaby Lake централен процесор от последно поколение. Това е  2-ядреният 12 nm Intel Core i7-7500U, който е с 4 MB SmartCache и стандартно работи с 2.7 GHz. Тази честота е доста добра, но въпреки това чрез Max Turbo при нужда тя може да се клокне до цели 3.5 GHz. Като база за сравнение, това са с 400MHz повече от честотата на Skylake предшественика Core i7-6500U.

 

 

По този начин новото CPU би се справило с доста тежки задачи, които са непосилни за обикновените ултрабуци. За по-малко запознатите с продуктите на Intel, това е един от най-мощните ULV процесори при който TDP-то е 15 W. В Cinebench R15 тест този процесор бележи 139 точки, като любопитното е, че същото CPU но в Lenovo ThinkPad X260 бележи с 11 точки по-малко в архива на същата класация, а при Toshiba Portege Z30-C-138 резултатът е само 84 точки. На каква мисъл ви навежда това? В даден компютър не е важно само какъв централен процесор ще бъде сложен, а и това кой го произвежда и как ще бъде конфигуриран процесора заедно с останалите компоненти на хардуера.

 

 

Видео карата с която разполага 820 G4 е вградена и използва от общата споделена памет. Въпреки това обаче HD Graphics 620 не е никак лоша. Тя поддържа DirectX 12 и работи на 1050 MHz. Лаптопът в никакъв случай не е геймърски, но решихме да го тестваме и с няколко игри. В резултат Tomb Raider с ниска графика върви със 71fps, а с висока с 22fps. Доста по-тежката Battlefield 4 постига съответно 33fps с ниски и 18fps с високи графични настройки.

 

 

В това време нивото на шума на лаптопа остава много ниско, едва достигайки 30dB, а температурата е средно 31 °C, като основната грееща част е горе над клавиатурата. Тоест работейки с ултрабука, в частите където корпуса се докосва от ръцете ни, температурата е под 30 градуса и не изпитваме дискомфорт. За тези добри температури допринасят пасивно алуминиевият корпус и магнезиевото шаси, а активно вентилатора, който извежда топлия въздух отстрани, след като го е всмукал от долу.

 

 

При RAM и при вградената памет имате избор в зависимост от нуждите си. Нашата тестова бройка с моделна абревиатура Z2V79EA е може би оптимално най-универсалният вариант. 8 GB DDR4 и 256GB SSD. Скоростите за пренос на данни които отчетохме по време на тестовете си са 1320 MB/s за четене и 595 MB/s за писане.

 

Периферия

Предвид компактните размери на HP EliteBook 820 G4 и факта, че е ултрабук, очакваме периферната му свързаност да бъде доста ограничена, но тук ни очаква приятна изненада. В ляво последователно подредени са USB 3.1 Type-C Gen 1, Displayport, комбиниран аудио жак, пълноразмерно USB 3.0 Type-A, Gigabit Ethernet, четец на SD карти памет, изход за докинг станция, захранващ порт и една много полезна екстра.

 

 

Слот за SIM карти който ви позволява да имате безжичен интернет навсякъде където има покритие мобилният ви оператор. Ииии това не е всичко, поглеждаме срещуположната дясна страна и там намираме още Kinsington Lock, пълноразмерен VGA видео изход, още едно USB 3.0 Type-A и Smartcard reader.

 

Батерия

4-клетъчната батерия на 820 G4 е с 49 Wh заряд, който се оказва достатъчен за 9.5 часа сърфиране в интернет. Ако изключим интернета и намалим яркостта на дисплея до минимум, времето скача до рекордните 22.5 часа.