В бизнес класа преносими компютри винаги се намира по някое устройство което да ни накара да кажем шшшшттт това е направо убийствена машина. Това е новият HP EliteBook 820 G4. Още самото му наименование подсказва, че днес ще ви показваме елитно и расово устройство на доказал се в годините топ технологичен производител.

 

 

Дизайн

Като дизайн 4-тата генерация почти изцяло е наследила визията на предходният 820 G3. Комбинацията от анодиран сив алуминий и черна пластика е достатъчно успешна и няма нужда от концептуална промяна. Тук имаме типичната бизнес визия.

 

 

Батерията е вградена в корпуса, но е помислено да имате и бърз достъп за хардуерни ъпгрейди. Шасито на лаптопа е магнезиево, което го прави не само леко (общото тегло на G4 1260гр.), но и изключително здраво. Само ще вметнем, че същият материал се използва при джантите на рали автомобилите.

 

 

Отварящият механизъм на горният капак  е направен от същия материал и е доста здрав. Движението му е плавно, но в същото време стегнато. От опит можем да кажем, че HP са един от производителите на преносими компютри който има най-малко проблеми с пантите си след години експлоатация.

 

Размери

Като габарити  EliteBook 820 G4 е доста компактен (310мм х 219мм), профилът му е само 18.9мм. Като съпоставка Lenovo ThinkPad X260 който е с идентичен диагонал на дисплея е дебел 20.3мм.

 

Дисплей

Самият дисплей е 12.5”, а резолюцията му е Full HD 1920x1080 пиксела, следствие на което плътността на пикселите за 1" е доста сериозна 176ppi, с 0.1441мм размер на всеки от пикселите.

 

 

В резултат образите които виждаме на екрана са с много голяма детайлност. За качествената картина допринасят висок реален контраст 1130:1 и 304 cd/m2 яркост, която ни позволява да работим с лаптопа под директна слънчева светлина навън, макар да не ви го препоръчваме защото видимостта не е много добра. Когато работим с дисплея на тъмно и го оставим да стои с един цвят, ще забележим, че разпределението на яркостта е малко по-слабо изразено в лявата му част.

 

 

Това обаче не отчитаме за проблем който би навредил по някакъв начин на зрението или на работата ви. Цветовият sRGB спектър който покрива дисплея е 65%. Имайки предвид, че тестваме бизнес ултрабук, дисплеят на новото HP има доста добри ъгли на странично виждане при които цветовете остават с минимална промяна спрямо когато го гледаме фронтално.

 

Клавиатура

Независимо от компактните си размери, G4 е побрал съвсем пълноразмерна клавиатура. Бутоните ѝ не само са достатъчно големи, но и имат не малко разстояние помежду си. Това автоматично свежда опасността от неволни натискания на два съседни бутона заедно при писане до минимум.

 

 

Потвърждават го и тестовете които провеждаме. Самите бутони имат правила и ергономична форма, ходът им е къс и отсечен, не са шумни и имат самостоятелна LED подсветка. Тя е достатъчно силна и може да се регулира от Fn бутоните в две нива. 

 

 

По средата на клавиатурата има TrackPoint - кръглият гумен джойстик е екстра, която срещаме често при високият бизнес клас преносими компютри на HP. TrackPoint е много удобен за рисуване и работа с графични приложения. С него много бързо се свиква и до голяма степен може да замени класическият тъчпад.

 

 

Още повече, че над пада тук са интегрирани два помощни бутона които служат за работа в комбинация с джойстика. Самият тъчпад на 820 G4 е идентичен с този на G3 - размерите му са 82 на 46мм и има жестово разпознаване.

 

FingerPrint 

В дясно има място за една опционална екстра която може да повиши сигурността на устройството ви. Това FingerPrint сензорът за пръстови отпечатъци. Бутонът за активация е изнесен непосредствено над клавиатурата.

 

Цена

С това видео ревюто на новия HP EliteBook 820 G4 не приключва. Гледайте ни и утре, защото във втората част ще разгледаме и тестваме, хардуера, периферията и батерията, за да разберем струва ли си да дадете 3000лв за следващият си бизнес лаптоп.