Вижте още: Asus ZenBook 13 UX333F - Лаптоп с уникелен ErgoLift дизайн и 16:9 дисплей

 

Ако сте гледали първата част на видео ревюто което Digital.bg му посвети, със сигурност вече сте разпознали лаптопа който държа в ръката си. Издава го характерният му вишнево червен цвят, елегантният дизайн, а когато го отворим и характерният ErgoLift отварящ механизъм. Да, това е Asus ZenBook 13 UX333F.

Още с отварянето на горния капак се забелязва, че моделът е с реален безрамков дисплей с едва 5мм рамка, което има множество визуални преимущества, но тук има още една интересна новост, която държим да отбележим. 

Дисплеят е 13“ IPS с FHD резолюция и възможност за избор между матирано или гланцирано покритие. Предимството на първото е, че неутрализира отблясъци. Цветовете които пресъздава дисплея са максимално реалистични и наситени. Яркостта е над средно ниво – измерваме средна стойност от 270 cd/m² с 90% разпределение по цялата зрителна площ.Така от една страна имаме достатъчно добра видимост когато сме на много светло място, а от друга – при работа на тъмно, не се забелязват ясно изразени по-тъмни и по-светли петна.

От дисплея, погледът ни слиза на клавиатурата. Тя е пълноразмерна и бутоните са с достатъчно разстояние помежду си. При предишното поколение ZenBook 13 UX331, стрелковият курсор беше сбит, доколкото тук бутоните са далеч по-големи и респективно удобни за работа. Ходът на всички бутони е дълъг и усещането при писане на текст се усеща добре. Не са и прекалено шумни.

 

 

Подсветката е силна и има 3 нива на регулиране. С прилично големи размери е и тъчпадът – 100мм на 55мм. По-интересното е, че тъчпадът има вграден виртуален нъмпад, който се активира с този бутон в горният десен ъгъл. Полезна и определено ефектна екстра, особено за малки преносими компютри, при които няма достатъчно пространство за физически нъмпад.

 

 

Периферията на Asus ZenBook 13 UX333F е доста по-функционална, отколкото бихме очаквали от един толкова тънък ултрабук. В ляво са захранващият порт, пълноразмерен цифров аудио/видео изход HDMI, USB порт Type-A генерация 3.1 който поддържа скорост до 10 Gbps и USB Type-C генерация 2.0.

 

В дясно са разположени 3.5мм комбиниран аудио жак за свързване на микрофон и слушалки, още един голям USB Type-A порт, версия 2.0 и четец на MicroSD карти памет. Въпреки тънката едва 5мм рамка около дисплея, Asus са успели да поберат вътре WEB камера, сензор и микрофони. 

 

Стерео озвучението е дело на Harman Kardon и се намира в долните преди части. Не се бъркайте – това над клавиатурата е декоративен елемент. Силата на звука е доста висока, при тестовете си не забелязваме кривене и производни проблеми.

 

 

От това което видяхме до момента в дизайна на машина, определено стана ясно, че UX333 е не просто фейслифт на предшественика си Asus ZenBook 13 UX331, а коренно различна концепция с доста по-компактно тяло. Но дали е така и при хардуера – предстои да разберем. Asus винаги дават възможност на потребителите да конфигурират машината според индивидуалните си нужди.  

 

 

Централните процесори могат да са Intel Core i3-8145U, Intel Core i5-8265U или Intel Core i7-8565U. Ние тестваме оптималният вариант който има 6MB кеш и стандартна тактова честота 1.6GHz, която обаче чрез Turbo Boost достига до забележителните 3.9GHz. С тях машината буквално лети, без значение с какво сме я натоварили. Видео картата е интегрирана Intel UHD Graphics 620, а RAM паметта е 8GB LPDDR3 на 2133MHz. Лаптопът в никакъв случай не е геймърски, но на него спокойно можете да играете и игри. Например BioShock Infinite на средна графика ще е с около 30 кадъра в секунда. Интересно е да отбележим също така, че при силно натоварване лаптопът не грее. Алуминиевият корпус в комбинация със силно механично охлаждане гарантират, че максималната температура няма да надвиши 35 градуса.

 

ZenBook 13 UX333F се захранва от 50Wh батерия с която в комбиниран работен режим имаме на разположение забележителните 10 часа. Ако случайно това не ви е достатъчно, можете да изключите интернета и да намалите яркостта на дисплея до минимум. Тогава времето за автономност ще скочи до, забележете почти 28 часа. Също така е интересно да отбележим, че за едно пълно зареждане от 0 до 100% ще са ви необходими едва 90 минути.

 

В случай, че ZenBook 13 UX333F ви е допаднал, но имате нужда от малко по-голяма машина, Asus са помислили и за вас. В този случай можете да се насочите към модела ZenBook 14 UX433F при който имате почти същите параметри, но дисплеят вече с 14" диагонал на дисплея. Има и машина с 15.6", при която моделната абревиатура съвсем логично е UX533.