Вижте още: EATON - UPS и Защита на електрически уреди от Мълнии

 

В днешното ни ревю екипът на Digital.bg ще ви запознае подробно с наследникът на един нотбук който преди година за кратко време се превърна в световен бестселър. По-запалените по технологиите фенове на Asus веднага се досетиха, че на снимката до мен показваме Asus EeeBook X205. Това пък е ASUS Vivobook E200HA който е видимо по-надграден от предшественика си, а цената се е запазила също толкова примамлива.

 

Дизайн

Първото потвърждаващо това твърдение нещо е дизайнът на машината. Независимо, че цената на устройството е под 500лв, корпусът ѝ можем да определим като премиум. Да, нямаме метал, но пластмасата е качествена, с обработка наподобяваща алуминий. Особено в сребристата и бялата версия на модела. Ние както виждате тестваме синята, тя също има своя чар и изглежда доста елегантно.

 

 

Преобладаващите форми тук са заоблени, но има и отсечени линии в периферните части. Не можем да не отбележим още нещо любопитно, теглото на лаптопа е под килограм което в комбинация с габаритите му (286 x 193.3 x 17.5мм) автоматично го доближава в това отношение до Ultrabook машините. Приликата обаче спира до тук, предвид цената си, устройството е насочено към масовият потребител който търси компактен ноутбук с базов хардуер и приличен дисплей, който да бъде подходящ спътник за дълги пътувания.

 

Батерия

Много силен коз в това отношение е батерията която Asus са избрали за E200HA. Тя е двуклетъчен Polymer акумулатор с 38 Whrs заряд. Тестът ни показва, че с нейна помощ при намалена яркост на екрана и комбинирано натоварване ноутбукът издържа около 11 часа. За този добър резултат основно допринасят два фактора - дисплей и хардуер. Ще започнем от първият. 

 

Дисплей

Той е с 11.6" диагонал - определено не е най-голямата зрителна площ която сте виждали, но за базови задачи ще ви свърши идеална работа. Все пак тук Asus са гонили златната среда между мобилност, цена и функционалност. Това потвърждава и резолюцията на дисплея - HD (1366x768) пиксела. Най-масовата при бюджетният клас устройства, тя предава не лоша картина с добра детайлност. Но както виждате от кадрите на екраните си, Asus E200HA има изненадващо добър образ.

 

 

Това се получава защото дисплеят разполага с Tru2Life  технология, която както и друг път сме казвали в ревютата си подобрява наситеността на цветовете и увеличава контраста. Ще я оцените подобаващо при гледане на видео и особено на клипчета със спорт. Панелът тук обаче не може да се похвали с добри ъгли на странично виждане, а заради гланцираното му покритие при работа на открито се появяват много неприятни отблясъци.

 

Клавиатура

От дисплеят, погледа ни преминава към клавиатурата. Тя заема по-голямата част от вътрешното пространство и почти няма рамка около бутоните си. Въпреки това обаче те не са много големи, но формата им е ергономична и прилепват добре към пръстите ни при писане. Тестовете ни показват, че ако до момента сте работили с 15" лаптоп, с разположението тук ще свикнете бързо.

 

 

За разлика от бутоните, тъчпадът е направо огромен. Той е от моноблоков тип, тоест двата помощни бутона са скрити под общата равнина. Сензорът разпознава жестове, което повярвайте ни е много приятна екстра. 

 

 

Хардуер

Целта на хардуера при ASUS Vivobook E200HA е да покрие основните ви потребителски нужди, като в същото време да не му се налага да консумира много електроенергия. В основата стои 4-ядрен процесор Intel Z8300. Той е с Cherry Trail архитектура и работи с 1.84 GHz тактова честота. Партниращата видео карта както се и очаква за този клас е интегрирана Intel HD Graphics, а RAM паметта е 2GB.

 

 

При вграденото пространство за съхранение на данни имаме общо три разновиддности - 32GB, 64GB или 128GB eMMC. Всичко това се управлява от операционна система Windows 10 Home или Pro. Като заедно с него Vivobook E200HA  предлага и Office 365 безплатно за период от 1 година.

 

Периферия

Какво включва периферията на моутбука. В ляво имаме захранващ порт, четец на карти памет microSD което разпознава формати SDXC и SDHC, mini HDMI към който можете да свържете външен монитор, а до него е USB 3.0. В дясно имаме още едно USB, но версия 2.0 и комбиниран 3.5мм жак за микрофон и слушалки.

 

 

Има още WEB камера с VGA качество, а вградените в корпуса високоговорители не са най-силните които сме тествали, но пък за сметка на това звукът от тях е достатъчно чист и без изкривявания. Това се получава благодарение на SonicMaster Audio технологията която Asus са внедрили тук