Вижте още видео ревюто: ASUS VivoBook 15 X512UF - Лаптоп с красив ErgoLift дизайн, компактни размери и ниска цена

 

Ако ви дадем да разгледате този лаптоп за минута и ви кажем да назовете цената, която предполагате, че струва, почти всички от вас биха заложили на над 2000лв….и предположението ви, ще се окаже грешно. Не,  ASUS VivoBook 15 X512UF не е по-скъп, а почти наполовина по-евтин.

В първата част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на тази машина, спряхме поглед именно на дизайна, използваните материали и размерите на лаптопа, като ги съпоставихме с тези на предишното му поколение, за да можете най-добре да видите нагледно колко огромен технологичен прогрес са претърпяли този тип устройства при Asus. Разгледахме също така вътрешното пространство и отбелязахме някой интересни нововъведения като ErgoLif отварящият механизъм и свежите цветови разновидности. В сребристият цвят, в който тестваме лаптопа ние, корпусът изглежда като метален, но реално е поликарбон с много ефектна обработка, по която забележете – следи от пръстови отпечатъци не личат.

 

 

Ако случайно сте пропуснали да гледате въпросното видео и ви е любопитно да разберете повече подробности, директен линк към него има над тази статия. А сега е време да продължим напред с техническата част на лаптопа, която е много важна за потребителите при избора на бъдещите им устройства.

Въпреки компактните размери на  VivoBook 15 X512UF, в корпуса му ASUS са побрали доста голям 15.6“ дисплей, благодарение на NanoEdge технологията си.  Така екранът заема цели 88% от цялата лицева част на лаптопа. Факт е, че доста други далеч по-скъпи лаптопи, не могат да се похвалят с такава екстра. Въпреки изключително тънката рамка около дисплея, в горната му част, Asus са намерили място за HD WEB камера и 2 микрофона.

 

Озвучението на лаптопа е стерео и е изнесено в долната предна част. Звукът му е доста силен и в същото време чист, но това е нещо нормално, имайки предвид, че зад него стои SonicMaster технология. Ето един саунд тест, от който ще добиете реална представа за това, за което говорим.

 

Дисплеят на VivoBook 15 X512UF се предлага в 3 разновидности ,в зависимост от потребителските нужди на човека, който конфигурира лаптопа си. Най-бюджетният вариант е с HD резолюция, следва FHD с 45% NTSC, a топ варианта също е 1920х1080 пиксела, 60Hz, 45% NTSC, но вече е с IPS панел и с Anti-Glare покритие, което неутрализира отблясъците при работа на открито. Дисплеят е с добро цветопредаване, равномерна LED подсветка и широки зрителни ъгли.

 

В повечето случаи от лаптоп с цена от 1200лв., се очаква не много впечатляващ хардуер с вградена видео карта и процесори Pentium, Celeron и евентуално някой Core i3 за това версията. В хардуерно отношение при VivoBook 15 X512UF ни очаква поредната приятна изненада, защото базовият процесор е 8-ма генерация Intel Core i3 8145U, а топ вариантът е Core i7 8565U. Ние избрахме тестовата ни бройка да бъде със CPU, идеално съчетаващо високо качество и поносима цена - Intel Core i5 8265U. Това Whiskey Lake CPU е изработено по 14nm производствен процес, има 6 MB SmartCache и 4 ядра с базова честота 1.6GHz. Интересното е, че при клокване посредством Turbo Boost технологията на Intel, честота се увеличава над 2 пъти, достигайки цели 3.9GHz В резултат този процесор е с доста добър енергоспестяващ коефициент и успоредно с това при нужда е достатъчно мощен, че да се справи с какви ли не по-тежки задачи. Към качествената работа на лаптопа, ще добавим още два много важни фактора - 4GB DDR4 SDRAM на 2400MHz, която може лесно да се увеличи до 12GB и видео карта NVIDIA GeForce MX130. Последната също така ви гарантира, че на лаптопа ще можете да играете различни игри с добър FPS. Вариантите за вградена памет на VivoBook 15 X512UF са няколко - HDD на 5400rpm, с обем до 1TB или SATA 3.0 SSD до 256GB.

 

 

Периферията на лаптопа на Asus е доста богата, като по нейното продължение откриваме дори присъщият за по-висок клас лаптопи USB Type-C, който има с 10 пъти по-бърза скорост за трансфер на информация, в сравнение с пълноразмерно USB 2.0. Такова също има по-периферията, но ви съветваме да го използвате по-скоро, за да свързвате мишка към него. За бързо задачи ASUS са интегрирали и пълноразмерен USB 3.1 порт. Освен това имате цифров аудио/видео изход HDMI, комбиниран 3.5мм жак за микрофон и слушалки, захранващ порт и четец на microSD карти памет. Бутонът за активиране се намира в горният десен ъгъл на клавиатурата.

 

 

ASUS VivoBook 15 X512UF се захранва от 2-клетъчна 37Wh батерия, като в комплект с лаптопа върви 19 V DC, 3.42 A, 65 W зарядно с което само за 49 минути, зареждате от 0 до 60%