Вижте още видео ревюто: Asus ROG Zephyrus S GX502 - Компактен геймърски лаптоп с уникален дизайн

 

Компактен геймърски лаптоп с визия която по нищо не издава, че в ръцете си държим такъв тип устройство. Asus ROG Zephyrus S GX502 е наистина елегантен и с тегло от само 2кг. Може без проблем да бъде ваш спътник по време на пътувания. В първата част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, спряхме поглед именно на видимото за очите в корпуса, дизайна, използваните материали и функционалностите на сглобката. Сега е ред да продължим напред с обзора си, защото за Zephyrus S GX502 определено има какво още да се покаже и разкаже.

Всеки геймър знае, че дисплеят е не по-малко важен от мощният хардуер за качествената игра. Това е ясно и на Asus, които интегрират в Zephyrus S GX502 една от най-добрите матрици, които днес можете да срещнете при мобилна геймърска машина. Пред нас стои 15.6“ IPS панел AU Optronics с Full HD разширение. Така плътността на пикселите за 1“ е 141ppi, което гарантира достатъчно добра детайлност и намалена умора в очите при продължителна игра.

Панелът е матиран и е добре видим дори когато към него е насочена силна лампа или грее слънце. Средната измерена от нас яркост е 275cd/m² с над 90% разпределение. Това ви гарантира, че при игри с тъмни сцени няма да се забелязват дразнещи по-светли или по-тъмни зони, както при не толкова качествените дисплеи.

 

 

С това обаче приятните изненади при дисплея на новият Zephyrus S не спират. IPS панелът е калиброван по ProArt TruColor технология, което гарантира, че цветовете в цялата sRGB гама отговарят на строгите изисквания на Pantone Color Validation. Посредством CalMAN AutoCal калибровка се забелязва, че всички отклонения на DeltaE са по-ниски от идеалната стойност от 3 и че дисплеят постига 91% sRGB и 59% AdobeRGB цветно покритие. Това вече си е сериозно постижение.

Дисплеят е с 144Hz скорост на опресняване и 3ms време за реакция, което също оказва положително влияние на играта ви. И друг път сме казвали в ревютата на геймърски лаптопи и монитори, че времето за реакция, понякога може да реши изхода от цялата игра. По отношение на скоростта на опресняване, трябва да споменем, че Asus ви дават възможност да конфигурирате своя Zephyrus и с 240Hz панел, което вече си е доста сериозна цифра.И двата панела разполагат с Nvidia G-SYNC технология, която неутрализира лага между случващото се във видео картата ви и това което се вижда на дисплея.

За удоволствието за очите по време на игра, спомага и още един страничен фактор. Asus са използвали за лаптопа си изключително безрамков дисплей, благодарение на който образът изглежда по-свободно, а не като заключен в дебели стени. Забележете в тези 3 страни около екрана, рамката е едва 6мм. Така дисплеят заема феноменалните 81% от цялата лицева част на устройството. Заради намалената рамка, GX502 не разполага с WEB камера, но това не е особен проблем. Замислете се, кой изобщо използва WEB камера днес.

А сега ще преминем към поредното голямо достойнство на GX502 – неговата клавиатура. Тя е с направо огромни бутони с идеално усещане при натиск. Едновременно отчетливо, но не за сметка на шум. Сигурно сте се сблъсквали с толкова шумна клавиатура при геймърски лаптоп, че хората около вас да ви молят да не вдигате толкова шум. Е тук няма да имате подобен проблем – клавиатурата е безшумна.

 

 

Размерът на основните ѝ бутони е 15мм на 15мм, като за сметка на нъмпад блок, пространството помежду им е голям, стрелковият курсор е в свободно пространство, а до него са изнесени група функционални бутони. Горе в ляво пък има още 4 допълнителни бързи бутона, които улесняват достъпа до определени функции по време на игра. Клавиатурата има силна RGB подсветка с промяна на цвета в определени зони. Тъчпадът е с достатъчно големи размери – 105мм на 75мм и въпреки, че няма отделени механични бутони, по време на тестовете ни се оказва удобен за игра. Сензорите му работят точно, а скритите бутони се усещат отчетливо.

 

 

Разглеждайки клавиатурата и тъчпада, ще кажем и няколко думи за материала от който е направено вътрешното пространство на лаптопа, защото той е по-специален от обикновено. Това е поликарбон с гумирана обработка, която абсорбира влагата от дланите ни, които са в постоянен допир с повърхността. Така се избягва нежеланото запотяване, което създава дискомфорт и залепване. Второто по време на игра е сериозен недостатък, а тук проблемът е решен радикално. Повърхността не се цапа лесно и изглежда доста добре.

 

Захващането на споменатият по-рано в ревюто ни подвижен капак долу, става посредством двойни винтове, като в книжката имате инструкции, как да получите достъп до хардуера. По-скоро, за да разгледате, защото конфигурацията която Asus са ни дали тук няма да има нужда от каквито и да е ъпгейди в близко и не чак толкова близко бъдеще.

 

 

Точно с какъв хардуер разполага Asus ROG Zephyrus S GX502 и какво е толкова специалното на охлаждането му, ще разберете в третата последна част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на тази доста интересна геймърска машина. Там ще споделим още впечатленията и от функционалността на периферията и качеството на батерията, която също е важен фактор за един мобилен геймърски компютър като този.