Вижте още: Бюджетен геймърски лаптоп Asus FX503VM - Цена, дизайн, клавиатура и периферия
 

 

Бюджетен геймърски лаптоп - в повечето случаи тази комбинация е невъзможна, защото гейминг машините почти винаги са в пъти по-скъпи от стандартните лаптопи. Нормално – в тях не само дизайнът е по-различен. Там производителите интегрират по-добри дисплеи, мощен хардуер и купища технически иновации. За щастие на непрофесионалните геймъри  обаче, технологичните гиганти знаят, че не всеки може да отдели сума еквивалентна на цената на не лош автомобил втора ръка. По тази причина на пазара се появяват лаптопи като  Asus FX503VM. Те именно отговарят на критериите – бюджтен геймърски лаптоп.В първата част на видео ревюто което Digital.bg посвети на тази машина, спряхме поглед върху дизайна, използваните в корпуса материали, периферията, клавиатурата, тъчпада и на някои по-специфични неща които са видими във външността на лаптопа. Ако сте пропуснали да гледате въпросното видео, директен линк към него има тук долу. А сега е време да продължим напред с това което се крие вътре в  Asus FX503VM – тоест техническата му част.

Дисплеят на лаптопа не е 17", но пък практиката ни показва, че 15.6" е достататъчно голяма зрителна площ за не професионален гейминг. От друга страна, тези от вас които са гледали първата част на видео ревюто ни знаят, че Asus са целяло максимално компактни размери на устройството, аз 17-инчовите лаптопи са всичко друго, но не и компактни. Дисплеят на FX503VM е дело на AU Optronics и е с FHD резолюция. В резултат, играейки на разстояние от около 50-70см, не забелязвам неприятна и дразнеща очите пикселизация. Яркостта на дисплея е над средностатистическата за този ценови клас.

 

Измерване средно 350 канделаннанквадратеннметър с 91% разпределени по цялата зрителна площ. Това ще оценят особено геймърите, когато играят игри с тъмни сцени в които при по-лошите дисплеи няма толкова добра видимост и детайл. Ъглите на странично виждане са добри, но матрицата не е достатъчно добре видима, когато към дисплея е но сочена светлина. Респективно и играта навън при греещо слънце ще бъде проблемна. Времето за реакция на дисплея е добро, но все пак не очаквайте чудеса и резултати които може да постигне един монитор в десктоп машина.

При хардуера също ни очакват приятни изненади – в зависимост от финансовите си възможности, можете да конфигурирате машината с централен процесор 7-мo поколение Intel Core, като вариантите са от i3 до i7. Топ версията е с Core i7-7700HQ е 4-ядрена Kaby Lake H, изработена по 14nm производстен процес, с 6MB кеш и тактова честота, достигаща 3.8GHz при клок. Партниращият графичен процесор е Nvidia's GeForce GTX 1060, а RAM паметта цели 16GB DDR4 на 1200 MHz. Едва ли някой ще се изненада, ако кажем, че този хардуер се справя отлично с всички задачи които му поставихме.

 

 

Резултатите от различни статистически тестове на които го подлагаме, също са добри - Cinebench R15 - 160 точки, PCMark 8 - 5180, комбинираният 3DMark 11 - почти 8500 точки. Но да оставим хардуерните тестове настрана, все пак Asus FX503VM е геймърски лаптоп и със сигурност ще ви бъде по-интересн ода разберете как се справя с играта на игри. На ултра висока графика Rise of the Tomb Raider върви с около 58fps, Doom е над 90 кадъра в секунда, а тежката The Witcher 3 е с 38fps. Интересно е да се отбележи, че при високи натоварвания като тези, температурата на корпуса остава в норма. Измерваме средно 36°C. Лаптопът има доста собро охлаждане, което не е и прекалено шумно – при продължителен гейминг средната сила на шума е 29.6 dB(A). При сториджа също имате множество вариантите, като може би най-оптималният е 128 GB SATA SSD в комбинация с 1 TB Hard Disk на 5400 RPM.

 

 

Батерията която дава енергия на всичко изброено до тук е 4-клетъчен Lithium-Ion акумулатор с 64 Wh заряд. Това е значително повече от повечето конкурентни модели. Например Acer Nitro 5 има 45Wh. Но все пак имайте предвид, че това е геймърски лаптоп и не очаквахте невероятни постижения. По време на тестовете ни, Асуса издържа около час и половина на максимално натоварване. Ако изключим интернета и намалим яркостта на дисплея до минимум - времето за автономност ше се увеличи до почти 6 часа.