Вижте още видео ревюто: Acer Swift 3 SF314-55G - Красив и компактен Ultrabook с ниска цена

 

Това на екраните ви е бюджетният имиджов ултрабук Acer Swift 3 SF314-55G. Ако сте гледали първата частта на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, вече знаете, защо наблегнах на последните цифри. Ако ли не, директен линк към въпросното видео, в което разглеждаме още дизайна, използваните материали и периферията, е приложен над тази статия. А сега идва ред да продължим напред с останалите интересни неща, които ни предлага тази машина.

Например дисплеят. Той е с по-нестандартен размер – вместо масовите 13.3“, тук диагоналът е 14“. По тази причина и единственият реципрочен лаптоп, който може да се определи като алтернативен на Acer-a е новият Asus VivoBook S14. 14“ реално не е никак малка зрителна площ. Както се убедихме по време на тестовете си, диспелят е достатъчно голям за ежедневна работа. Гледане на видео и игра на игри. IPS матрицата на дисплея е дело на марката Chi Mei и е с резолюция 1920х1080 пиксела, които водят до 157ppi плътност на изображението.

 

То гарантира доста добра детайлност, дори да гледаме екрана от по-близко. В същото време и умората в очите ни след продължителна работа, не е прекалено голяма, както при дисплеите с по-ниска резолюция. Има още един фактор, който влияе добре на очите ни. Яркостта на екрана е много висока е средностатистическа 290cd/m², но с много добро разпределение от почти 91%. Така няма ясно изразени по-светли и по-тъмни петна. Заради съвсем тънката рамка в 3 от страните около екрана, картината изглежда много по-свободно, в сравнение с дисплеите с дебели рамки. Ъглите на странично виждане са широки, а цветопредаването – реалистичнио.

 

 

От дисплея, погледът ни слиза малко по-надолу и се спира върху клавиатурата. При новия Swift 3, тя е типична за Ultrabook класа. Независимо от намалените размери на устройството, бутоните ѝ са пълноразмерни и с достатъчно разстояние помежду си, че при продължително въвеждане на текст, да не създават проблем с неволни натискания. Дори наклонените черти са отделени от Shift и Enter, които са слепени при много други лаптопи в този клас и размер.

 

 

Също така впечатление ни прави, че PgUp и PdDown бутоните се намират в полето на стрелковият курсор. Ще ви трябва известно време, за да свикнете с това разположение, но след това ще оцените, че е много полезно и удобно.  Самите бутони на клавиатурата са с ергономична и добре прилягаща към пръстите форма, не запотяват и имат къс и отсечен ход.  Налична е и подсветка , но само с 1 ниво на яркост. Тя ви позволява да работите вечер, без да пускате лампа. Активирането става с бутона F8.

На фона на целия лаптоп, тъчпадът е направо гигантски - 105мм на 65мм. Двата му помошни бутона са скрити, като повърхността е мултитъч и разпознава жестови команди. Това в дясно пък е Fingerprint сензор, който ви спасява от досадното въвеждане на текстови пароли.

 

При хардуера на тестваният Acer Swift 3 SF314-55G, ни очаква поредната доза приятни изненади. Като начало ще кажем, че Acer предлагат модела в различни конфигурации, в зависимост от индивидуалните ви нужди. Нашата тестова бройка е с цена от около 1300лв и се явява един от оптималните варианти, които могат да се похвалят с голяма мощност на достъпна цена. В основата му стои CPU Intel Core i5-8265U. To е 4-ядрено с 6M кеш и тактова честота, която достига до цели 3.9GHz. DDR4 SDRAM паметта е едноканална 8GB, a сториджа 1TB Hard Disk с 5400rpm. Едва ли някой, ше се изненада, но с този хардуер, лаптопът направо лети. Независимо, че SF314-55G далеч не е геймърски, на него спокойно можете да играете и игри, на ниски графични настройки. Например BioShock Infinite върви с около 45fps., a по-тежката Battlefield V с около 15 кадъра в секунда. При такова силно натоварване, благодарение на изцяло алуминиевият си корпус, лаптопът не се нагрява прекалено много.  Измерваме средна температура от 35°C. Нивото на шума, също не е прекалено високо.

 

Новият Acer Swift 3 се захранва от Lithium-Ion акумулаторна батерия с  50.7Wh на 3320mAh. По време на тестовете ни, тя се оказва достатъчна за около 10 часа работа онлайн с намалена на половина яркост на дисплея. Това е с около 2 часа по-добър резултат в сравнение със споменатият по-рано Asus VivoBook S14.