Вижте още видео ревюто: Acer Aspire 5 A517 - Голям 17" лаптоп с добра цена
 

Това до мен е големият и мултифункционален Acer Aspire 5 A517. В първата част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, разгледахме дизайна и използваните в корпуса на машината материали. Обърнахме внимание на различни детайли на отварящият механизъм, клавиатурата и тъчпада. Няма да ви преразказваме, в скучай, че сте пропуснали да гледате въпросното видео, директен линк към него ще намерите тук долу. Бързаме да продължим с обзора си, защото още по-интересното тепърва предстои и то е свързано с техническите параметри на Aspire 5 A517.

Несъмнено едно от големите качества на този лаптоп е дисплея му и по-точно неговият размер. 17.3" диагонал си е направо огромна зрителна площ - подходяща както за работа, така и за гледане на видео, дори от няколко човека едновременно. Това са си почти 44см., при които всяка резолюция под FHD би била малка. Тук Acer са ни дали точно такава IPS матрица с 1920 пиксела по хоризонтала на 1080 по вертикала.

 

Работейки на около 50см имаме изключително добра детайлност и не отчитаме повишена умора в очите си. Разбира се за това има и няколко спомагателни фактора, като например добрият контраст, маркиращ средна стойност 1370:1, както и яркостта, която е над средностатистическото ниво. Измерваме около 364 cd/m², които в комбинация с матираното покритие на дисплея правят изображенията които последният пресъздава, достатъчно добре видими, дори когато работим с лаптопа под директно насочена светлина. При работа с лаптопа на тъмно, можем да споделим, че разпределението на яркостта по цялата зрителна площ е една идея по-лошо от колкото би ни се искало. Измерваме средно 84%, като цифрата щеше да бъде и по-висока, ако я нямаше ярката зона в долен ляв ъгъл. Но това не е изолиран проблем, а по-скоро често срещано явление при 17-инчовите лаптопи.

Периферната функционалност на Aspire 5 A517 е повече от добра. Като цяло днес много рядко се срещат лаптопи с оптично устройство, а такова тук е налично. В дясно около него за захранващият порт, комбиниран аудио жак за микрофон и слушалки + 2 USB порта версия 2.0. В ляво Kensington Lock, LAN за свързаване в мрежа или към жичен интернет. Тук е момента да отбележим, че безжичната връзка става с двойна Wi-Fi антена Wireless-AC 3168, която също гарантира доста добри вкорости на трансфер - над 300MB/s си е добър резултат.

 

 

По периферията на лаптопа маркираме още актуалният малък USB Type-C порт, цифров аудио/видео изход HDMI. още един USB порт, но от по-бързата версия 3.0 и четец на SD карти памет, който разпознава всички популярни формати. Интересно е да отбележим, че част от охлаждането е изнесено в задната част. Много практично решение, което извежда горещият въздух, без той да има допир до тялото ви. Това автоматично ни кара да се замислим - дали пък Acer Aspire 5 A517 да не е подходящ за игра на игри? Целият хардуер е изнесен в зоната в ляво.

 

 

Acer ви дават богат избор от възможности за конфигуриране, като нашата тестова бройка е с може би най-оптималният вариант, който има моделна абревиатура 51G-5710. Той е снабден с централен процесор Intel Core-i58250U със стандартна тактова честота 1.6GHz, която обаче при нужда се клоква и достига до цели 3.4GHz. Партниращият графичен процесор е Nvidia GForce MX250 2GB, a RAM паметта – 8GB. Тост спокойно на тази машина можете да играете средно тежки игрови заглавия. Вградената памет също ви е предостатъчна – 1TB HARD Disk. Например при средни графични настройки, Rise of the Tomb Raider ще върви с постоянни над 30fps.

 

Acer Aspire 5 A517 се захранва от 48 Wh Lithium-Ion батерия с 3220mAh заряд. Средно с един цикъл, лаптопът работи около 5.5часа. Ако изключим интернета и намалим яркостта на дисплея до минимум, времето за автономност ще се увеличи до почти 10 часа, което е доста добър резултат за 17-инчов лаптоп.