Вижте още видеото с Топ 7 на най-редките спортни колекционерски автомобили в света (Видео)

 

През далечната 1963 година, италианският индустриаленц Феручо Лампборгини създава фамилната компания Lamborghini, тъй като не е доволен от Ferrari 250GT, което кара до този момент. Така от производител на трактори, господин Ламборгини се превръща в един най-известните хора в света на супер автомобилите.

Първият модел на компанията се казвал Lamborghini 350GTV, като цифрите в наименованието не били случайни, точно толкова са конските сили на на 12-цилиндровият му двигател.

 

 

От 1999 година, до днес Lambiorghini са собственост на Audi AG и в портфолиото на компанията има три модела. Флагманът Aventador, който има 4 версии - S и SVJ с твърд покрив и във версия Roadster.

Малко по-компактният Huracan който също има варианти Spyder и с твърд покрив, съответно с версии EVO и EVO RWD, който е на само задно предаване. От 2018 година, емблемата с "разяреният бик" стои и върху джипа Urus, който всъщност малко хора знаят, но не е първият в историята на Lamborghini. Първият джип на компанията е от далечната 1986 година и се казва Lamborghini LM002. Също както повечето супер автомобили на Lamborghini и той е с мощен 12-цилиндров двигател.

 

 

Оказва се обаче, че в бъдещето на Lamborghini може да няма шумни бензинови двигатели, а само тихи електрически. По време на специална онлайн презентация в YouTube канала на Lamborghini, мениджъри на компанията споделиха, че преминаването към електрически двигатели ще премине през няколко етапа, преди Lamborghini изцяло да спрат да използват двигатели с вътрешно горене. Инвестицията, която от компанията предвиждат за модернизиране и пълна промяна на заводите си, възлиза на над 1.5 милиарда Евро.

В рамките на тази и следващата година, споменатите Aventador, Huracan и Urus ще получат фейслифт версии, които ще са последните изцяло бензинови модели на Lamborghini. През 2023 година, на бял свят ще се появи първият хибриден суперкар на компанията, като до края на 2024 година, всички модели от портфолиото на Lamborghini ще бъдат с хибридни двигатели.

 

 

Първите изцяло електрически модели са планирани за 2025 година, а до 2030 година, Lamborghini вече няма да има модели, различни от електрически. Това вероятно ще е края на ерата на шумните суперкари с двигатели с вътрешно горене, които привличат погледите на всички по улици, които първо ги чуват, а чак след това виждат.

Във видеото над тази статия можете да видите,концептуалният Lamborghini Belador, който вероятно ще е първообразът на един от първите хибриди на компанията.