Към края на 2019 г. Google обяви голям напредък в работата си по квантовите компютри. Компанията заяви, че е постигнала т.нар. квантово превъзходство. Това е станало чрез нов тип квантов компютър, който е успял да изпълни специален тест за 200 секунди. За сравнение сегашен топ суперкомпютър ще се нуждае от 10 000 години непрекъсната работа, за да изпълни същия тест, отбелязва TheConversation.

 

И докато за квантовите компютри се говори много, то квантовите комуникации не получават много внимание. Те са също толкова важни колкото и квантовите компютри, защото без тях тези нови машини няма да могат да развият потенциала си. Квантовият интернет всъщност вече се изгражда и може да бъде по-бързо, по-добре синхронизиран и по-сигурен.

 

Любопитно: Как квантовите компютри ще повлияят на сигурността

 

Квантовите мрежи също използват кюбити за комуникация. Един кюбит може да е едновременно нула и единица, което позволява на квантовите компютри да изчисляват множество варианти на дадена стойност наведнъж, вместо една по една. Кюбитите имат и особеност наречена „преплитане“. Дори и два кюбита да са разделечени на другия край на света, ако те са обща двойка, винаги ще имат едно и също състояние.

 

Това позволява сигурна комуникация, която не може да се проследи или прихване. Съобщенията ще пътуват мигновено и ще се обработват от изключително бързи компютри.

 

 

Търговски приложения

Подобна технология изглежда сложна, има голям потенциал и все още се разработва. Въпреки това вече активно се мисли за нейните приложения. Например в сферата на финансите, където може да осигури бързи и много сигурни преводи и обработка на финансова информация.

 

Наскоро в Trinity College в Дъблин вече са тествали успешно и алгоритъм, който да реализира подобна платформа. Това е било направено по време на хакатон, като покзава, че дори и без познания по квантова физика, правенето на софтуер за квантови компютри и мрежи няма да е особено по-сложно.

 

Друго предимство е, че квантовите мрежи не означават цялостна замяна на съществуващата комуникационна структура. Квантовите комуникации ще се възползват от нея и ще я надградят. Така тя ще стане по-бърза и сигурна, без да се налагат скъпи преоборудвания.

 

Някои финансови институции вече дори използват първите версии на квантовите мрежи, за да подсигурят комуникациите си. Работят и първите квантови сателити за комуникация. Компаниите по света вече активно полагат основите на квантовите мрежи и когато квантовите компютри най-сетне са готови, те ще могат веднага да се включат към тези мрежи и да работят в тях пълноценно.

 

Основният въпрос тук е кога обикновените хора ще усетят ползите от всичко това? Все още е доста рано да се каже. Квантовите компютри напредват в развитието си, но са далеч от готови за масовия потребител. Ще бъдат нужни още години.

 

От гледна точка на квантовите мрежи, потребителите няма да забележат големи промени скоро. Повечето от нещата ще продължат да работят както досега. Едва, когато те станат доста по-масови, комуникациите ще станат и много по-сигурни. Но и това все още е в средносрочно и дори сравнително далечно бъдеще и няма да се случи в близките 3-4 години.

 

Още от Digital: За първи път в света учени осъществиха квантова телепортация между два компютъра