Moже и да не ви е хрумвало, но GPS е една от най-практичните и иновативни технологии, които всеки ден използваме милиони хора по цял свят. Ако не бяха подобни иновации можеше да изпитваме сериозни затруднения с навигацията, което не е нужно заради все по-достъпните смартфони и мобилни джаджи. Въпреки еволюцията на технологиите, дори и GPS е свързана с различни ограничения. Така например липсата на добър обхват би направила информацията за координатите, които получавате напълно безполезна за вас. 

 

 

Екип от специалисти на Imperial College London са забелязали този специфичен недостатък и са готови с ефективно решение. Учените разработват т.нар. "квантов компас", който има всички основания да се превърне в заместител на GPS системите. Идеята им е да използват сложна мрежа от лазери, които могат да осигурят GPS връзка без нуждата от сегашните сателити, предаде Engadget. Вече се тества прототип, който охлажда до ниски температури атомите и след това измерва свойствата на квантовите им вълни при ускорение.

 

 

На този етап технологията може да поддържа транспортните мрежи, в случай на проблем и не е оптимизирана за масовия потребител. Квантовите компаси засега са предназначени за големи превозни средства като кораби и самолети, при които размерите и необходимото електрическо не са водещи фактори. Все пак досегашните тестове показват доста добри резултати, които обнадеждават учените, че могат да използват технологията в много повече устройства.

 

Oще от Digital: Четири безплатни навигации за Android, които работят без Интернет