Продажбата на домейни в интернет може да бъде доходоносен бизнес. Това важи с пълна сила за регистрацията на популярни услуги в различните страни. Обикновено големите компании предварително придобиват правата над определени домейни, но винаги има изключения от общото правило.

Именно такъв е случая с 30-годишния уеб дизайнер Николас Курона, който привлича вниманието ни с доста интересна случка. Както милиони хора по цял свят той е принуден да работи дистанционно от вкъщи по време на пандемията. Николас Курона започва да получава съoбщения в WhatsApp, че няма достъп до Google в страната.

След като опитва неуспешно да отвори URL-адреса google.com.ar проверява националната база с домейни. Така с изненада открива, че може да купи аржентинския домейн на Google от Network Information Center Argentina (NIC), която е отговорна за тази дейност в страната.

 

 

Първоначално не е обнадежден, че ще му бъде позволено да купи домейна. След като изпълнява стъпките получава имейл за успешно извършената транзакция. Любопитното е, че 30-годишния уеб дизайнер плаща едва $2 за привилегията да бъде собственик на google.com.ar. Когато въвежда в браузъра домейна и отваря страницата остава изненадан, че вече вижда своя лична информация, съобщава ТеchRadar.

За кратко време неговата история придобива голяма популярност в страната, което обаче е причина правата над домейна да му бъдат отнети. Николас Курона сподели, че не е имал никакви лоши намерения и също е изненадан, че NIC му позволява да извърши покупката. В крайна сметка Google Argentina вече си е върнала контрол над домейна.

Причината за интересната случка не е известна, но вероятно Google са пропуснали да подновят договора си, който според компанията е трябвало да изтече през юли.

 

Още от Digital: Продават най-опасния домейн в Интернет за $1.7 млн.