Intel публикуваха официално финансовите резултати за третото тримесечие на годината, които отчитат по-слаби продажби от първоначалното. Най-успешната дивизия на компанията регистрира 2% спад в доставките и приходи от $9.7 млрд. Основната причина за представянето са проблемите в световния пазар на лаптопи и проблемите с недостига на компоненти.

Ситуацията няма да се промени и през последното тримесечие на годината, като Intel коригираха своите прогнози за представянето си през октомври-декември. Технологичният гигант предвижда приходи в размер на $18.3 млрд., като анализаторите смятат, че няма да надхвърлят $18.24 млрд., съобщава CNBC.

Шефът на Intel, Пат Гелсингер също така сподели, че кризата с полупроводниците ще продължи и през следващата година. В свое изказване той разкри, че не очаква стабилизиране на веригата с доставки в индустрията преди 2023г.

 

 

Високото търсене на потребителите ще продължи с пълна сила през следващите тримесечия. Желанието за ъпгрейд към нов хардуер или сглобяване на по-добри компютърни конфигурации, обаче ще продължи да бъде силно засегнато от кризата. Главният финансов директор на компанията, Джордж Дейвис вече разкри плановете си да се оттегли през май 2022г.

Технологичният гигант се намира в период на сериозни структурни промени, с които ще опита да компенсира изоставането от AMD в пазара на процесори за компютри и лаптопи. В дългосрочен план Intel са оптимистични, че ще могат да бъдат по-конкурентни и дори да станат по-сериозен фактор при видео картите.

Световният недостиг на компoненти се отразява на всички водещи производители и вероятно ще допринесе за отлагането на редица планирани промени. Процесорите Alder Lake от 12-та генерация се очаква да бъдат достъпни преди края годината.

 

Още от Digital: Кои производители са най-силно засегнати от недостига на компоненти