Приложенията за комуникация са важна част от живота на модерния човек. Независимо от личните предпочитания почти всеки собственик на смартфон използва тази форма на дигитално общуване. Мерките за социална изолация, които се налага да спазваме около пандемията допълнително увеличиха трафика в приложения като WhatsApp, Instagram и Facebook Messenger.

Общото между гореизброените заглавия е, че са притежание на Facebook, които вече се казват Meta. Сигурността на личните данни е проблем, който предизвика все по-сериозни коментари в публичното и онлайн пространството, особено когато става въпрос за Марк Зукърбърг и неговата компания.

Вече знаем за желанието WhatsApp, Instagram и Messenger да бъдат комбинирани в една обща платформа. Успоредно това Facebook (Meta) обещаха на своите многобройни потребители въвеждане на ефективна технология за криптиране на съобщенията в популярните приложения.

 

 

Ако очаквате с нетърпение интеграцията на функцията ще трябва да се въоръжите с повече търпение. Според последните данни криптирането на съобщенията в Instagram и Facebook Messenger няма да бъде достъпно преди 2023г. Информацията бе потвърдена официално от Антигон Дейвис, който е шеф на отдела за сигурност в Meta.

Неговото мнение е, че компанията се нуждае от повече време, за да предложи на всички потребители "Еnd-To-End Encryption" функционалност, която е активирана по подразбиране в профилите. Популярните приложения се използват от над 2.8 млрд. души, което налага сериозни технологични затруднения.

Първоначално се очакваше E2EE системата да е достъпна преди края на 2022г. Компанията също така иска да запази инструментите си, с които следи и блокира разпространението на неподходящо съдържание, включително и престъпна дейност. Регулаторите стават все по-стриктни и също ще допринесат за отлагането на технологията за криптиране в Messenger и Instagram.

 

Още от Digital: Какви нови неща можем да правим във Facebook Messenger и Instagram