TikTok е световна сензация и приложение, което не спира да подобрява различни рекорди. Платформата позволява да споделяме кратки видео клипове и привлича вниманието предимно на тийнейджърите. Независимо от впечатляващия успех, обаче разработчиците от ByteDance са изправени пред редица проблеми, основно на американския пазар.

Правителството на САЩ разглежда TikTok като заплаха за националната сигурност, тъй като данните на повече от 100 млн. американци, които го използват се съхраняват в китайски сървъри. Всичко това доведе до ситуация, в която създателите на TikTok са принудени да продадат своя бизнес, за да могат да оперират в САЩ, както досега.

Темата бе изключително актуална през септември, когато Oracle се утвърди като основен купувач на TikTok след отхвърлянето на офертата на Microsoft. Няколко дни по-късно сагата изглежда достигна финалната си фаза, тъй като САЩ одобриха сделката между Oracle и ТikTok.

Първоначалният срок за финализирането на продажбата, който бе поставен от правителството бе 90 дни и трябва да изтече на 27 ноември.

 

 

Последните данни на Reuters разкриват, че държавната администрация на САЩ ще предостави още седем дни, в които TikTok могат да завършат процеса. Така крайният срок бе удължен до 4 декември. Причината за допълнителните седем дни е отправено ново предложение от ByteDance, което държавната администрация иска да разгледа подробно.

Трябва да отбележим също, че компанията заведе серия от дела, с които се противопоставя на сделката и иска да премахнат забраната за опериране в САЩ. Един от мотивите им е, че принудителната продажба на капитали по този начин противоречи на законодателството и на принципите залегнали в американската конституция.

Реализирането на сделката, която ще отдели TikTok в нова компания, която се контролира от Oracle ще нанесе значителни щети върху бизнеса на компанията в световен мащаб. Финалното решение все още не е взето, което означава, че TikTok отново ще бъдат в центъра на събитията в индустрията през следващите дни.

 

Още от Digital: TikTok вече ще ни казва защо премахва видео клипове от профилите