EC има стриктни правила, които регулират общия пазар и гарантират естествената конкуренция сред държавите-членки. Технологичните компании често са обект на солидни глоби, тъй като се възползват от монополната си позиция. Интелектуалната собственост също е обект на специално внимание от страна на ЕС.

Законодателните органи имат амбициозни планове как да модернизират настоящата система за авторски права. Регулаторите са доста активни във въвеждането на различни мерки, с които да се противопоставят на пиратството в уеб пространството. Така например вече бе одобрена специална директива за авторски права, която от две години регламентира този проблем.

Сега разбираме за следващата инициатива на ЕС, която вече бе приета от комсиията по правни въпроси на Европейския парламент (JURI). След оживени дискусии се прие компромисно решение, което предвижда въвеждането на бърз метод за премахване на стрийминг излъчванията на живо. Новите мерки предвиждат нелегалните предавания от този тип да бъдат блокирани в рамките на 30 минути.

 

 

Това означава, че водещи доставчици на съдържание като Sky TV, Netflix, Amazon Prime Video и др. ще разполагат с още повече възможности да блокират сайтовете, които разпространяват в реално време картина от предаванията им. EС подготвят пакет от много мерки, които ще създадат сериозни затруднения на хората и стрийминг услугите, които показват нелегално съдържание в интернет.

Определени са различни срокове с продължителност до 72 часа, в които съдържанието трябва да се премахне от сървърите на нелегалните източници, съобщава express.co.uk. Въвеждането на Digital Sеrvices Act (DSA) ще предостави много по-лесен начин да се следи за нарушение на авторски права и да се предприемат реални действия за защитата на интелектуалната собственост.

Най-драстични ще бъдат мерките срещу услуги, които достигат до повече от 10% от европейското население. Предстои идеите залегнали в DSA да бъдат внесени за обсъждане в Европейския парламент, където се очаква да получат необходимото одобрение.

 

Oще от Digital: Защо EC увеличава продукцията на батерии за електрически автомобили