Със сигурност сте си задавали поне веднъж въпроса “Какво ще се случи, ако смеся това и това?“ Комбинациите от различни съставки обикновено се използват в кулинарията, като понякога водят до супер вкусни решения, а в други до откровени провали.

Комбинации могат да се правят също така при цветовете, за които 100% е в сила споменатото правило за провала и успеха. Най-интересни са обаче комбинациите, които водят до химични реакции.

 

 

Вероятно сте гледали много подобни клипове в Youtube, като най-често някой изсипва опаковка ментови бонбони Mentos в шише Coca-Cola, бързо завива капачката, раздрусва и хвърля шишето нагоре с надеждата то да падне на капачката, тя да се счупи и шишето да изхвърчи. Това е така наречената Ментос-Кола ракета, при която често експериментите завършват комично.  

Когато обаче се правят експерименти с по-сериозни химични реакции, те трябва да са под надзора на професионалист или да се извършват от такъв. Във видеото което сме приложили над тази статия, именно химик от университета Аалто във Финландия показва нагледно какво се случва когато смесим…

Тази химична реакция е сред най-красивите и загадъчни в науката, но както химикът споделя, трябва да се спазват много стриктно пропорции, за да не стане беля. Именно по тази причина той не казва точните грамажи във видеото си, за да не се опита някой непрофесионалист да повтори експеримента му.

 

 

Остава единствено да се насладим на резултатите от опита му и да погледнем видеото още веднъж,

 

Още от Digital.bg: Какво представлява технологията за дистанционен мониторинг

 

Музика: Bensound.com