Вижте още видео ревюто на електромобила Hyundai IONIQ Electric - впечатления, мнения, характеристики и цена

 

Благодарение на премиерното ревю в което ви запознахме с новият Mercedes-Benz EQA, вече познавате много добре този модел, който компанията лансира като своя найдостъпен електромобил.

 

 

По този повод в световната преса има гръмки заглавия, които съобщават, че Mercedes-Benz вече има жюджетен електромобил. Това обаче по никакъв начин не трябва да ви подвежда, че EQA е евтин и можете да си го позволите със средностатистическа заплата в България. Освен ако не сте готови да го изплащате 10 години и в това време да живеете доста скромно. Базовата версия на модела ще се предлага в Германия за авровият еквивалент на 94 394 лева.

Като база за сравнение ще дадем новият GLA, на чиято база, както вече стана дума е изгладен EQA. При стандартният модел, най-базовата версия GLA 180d се предлага в България за 71 350 лева. Така погледнато излиза, че ако сте решили да си купувате SUV на Mercedes в A-класът, то електрическият вариант ще ви излезне с малко на 32% по-скъп.

 

В тази статия ще направим съпоставка на цените между всички електрически SUV, които се предлагат в България. Като целта е да разберем, кой електрически SUV е с най-ниска цена. Првейки съпоставка с цените на други нови модели електромобили, тази на QEA цялостно не е от най-достъпните, но за премиум класа в който се позиционира е. Ще започнем от марките, които по традиция са в него и винаги са в съперничество с Mercedes – BMW и Audi.

 

 

При първите, на EQA се противопоставя BMW iX3, което се продава в България с цена от 128 924 лева. Но реално този модел е един клас по-нагоре от QEA. Негов еквивалент някой ден би бил модел BMW iX1 и там със сигурност цената ще е значително по-ниска.

Сходно е положението и при третата позната премиум марка, в която изобщо няма среден и нисък клас електромобили към момента. Audi предлагат два електрически SUV с имената е-tron и е-tron Sportback. Като при тях базовата цена започва от 141 001 лева. Вероятно някой ден ще има и нещо по-достъпно от олимпийската марка, но той още не е настъпил. От трите премиум марки, които имат най-голямо присъствие на българският пазар, оказва се Mercedes наистина са първите, които мислят за масови продажби в SUV сегмента, предлагайки продукт с по-ниска цена от тази на конкурентите си.

 

 

В премиум сегмента на електрическите SUV които се предлагат в България ще включим и Jaguar i-Pace, като при него цената също не е много достъпна. Тя започва от 155 400 лева и по този начин се позиционира в един и същи ценови клас с по-големият брат на EQA - Mercedes-Benz EQC.

 

 

В малко по-ниският ценови клас се позиционира VW, с модела ID.4, който все още не се продава в България, но това предстои да се случи скоро, тъй като официалната премиера на модела се състоя. Ориентировъчно цената на ID.4 ще бъде около 100 000 лева.

Базиран на същата платформа на която и Фолксвагена, но вече наличен за продажба в България и със значително по-ниска цена е Skoda Enyaq IV. Тя изглежда доста добре и със сигурност ще бъде предпочитана от много потребители. Цената ѝ към момента е 75 290 лева.

 

 

Под тази цена е електрическият SUV на Peugeot. Базовата версия на моделът Peugeot e2008 се продава в България за 71 126 лева.

Най-ниската цена към момента за електрически SUV в България има новият Hyundai KONA Electric. При него базовата цена започва от 66 870 лева.

 

 

Извън основният контекст на тази статия, ще споменем още един модел, който все още не се е появил официално на пазара и е със значително по-малки размери и технически възможности от всички изброени до тук електромобили. Той се казва Dacia Spring Electric и се очаква да бъде с цена около 20 000 лева, като така ще се превърне в най-евтиният SUV на пазара.

 

 

Какви други интересни изцяло електрически SUV ще се появят на пазара в България в скоро време, предстои да разберем. Бъдете сигурно, че Digital.bg ще е едно от първите места на които ще ги видите.