Вижте още видеото: Кой е по-добър от iPhone 13 Pro Max и Samsung Galaxy S21 Ultra - Дизайн, цена, цветове, размери и дисплей

iPhone 13 Pro Max или Samsung Galaxy S21 Ultra, това е въпросът. Отговорът на който Digital.bg се опитва да ви даде в серия от две видео ревюта, в които сравняваме двата флагман модела на премиум брандовете. Тук нямаме за цел да ви кажем, кой от двата модела е по-добър, защото това ще бъде нашето субективно мнение. Нашата цел е да ви покажем синтезирано всичко интересно, което знаем за iPhone 13 Pro Max и Samsung Galaxy S21 Ultra, да ги сравним, а вие сами да направите своя избор преди покупка.

 

В първата част на това видео, сравнихме размерите на двата модела, като на база резултатите в едно отношение предимство има единия, а в друго другия. Например разбрахме кой е подобен за държане в ръка при браузване и кой при игра на игри. Отбелязахме кой от двата смартфона е с по-голям диагонал на дисплея и с по-висока резолюция. Разбрахме какви технологии са използвани при двата дисплея и коя какви преимущества дава. Сравнихме цените на айфона и самсунга, като на база съпоставката отбелязахме, кой тип потребители, коя от двете марки биха избрали. Изброихме всички цветови разновидности на двата модела и разбрахме кой от тях е по-ексклузивен и модерен.

 

 

В случай, че не сте гледали всичко това, непременно го направете, преди или след като изгледате настоящото видео ревю. За ваше улеснение, директен линк към първата част сме приложили тук долу.

 

И така, следващият важен компонент на който обръщат внимание потребителите при избора на своя бъдещ нов смартфон е хардуерът. Концептуално Apple и Samsung използват коренно различни хардуерни комбинации при двата си топ флагмана. И двата смартфона има 5nm централни процесори, като при айфона е 6-ядрен Apple A15 Bionic, а при самсунга 8-ядрен Exynos 2100. Тук ще споменем, че има и още една версия със Snapdragon 888, която е предназначена за САЩ и Китай, но не се продава в официално в България.

 

 

Чисто теоретично, ако се уповаваме на статистически данни, айфонът трябва да е по-слаб, защото има само и единствено версия с 6GB оперативна RAM памет, доколкото при Galaxy S21 Ultra преобладават варианти с по 12GB, а има и топ версия с цели 16GB RAM памет. Дефакто обаче нещата не стоят точно така. Правим това заключение на база Speed Test на PhoneBuff, в който се сравняват айфон с 6GB RAM и 128GB сторидж, със самсунг с 12GB RAM и 256GB сторидж. В някои от предизвикателствата, които се поставят успоредно на двата смартфона, ту единия има преимущество, ту другия. Впечатление обаче ни направи момента, в който на смартфоните се поставя задача с експортиране на видео. При iPhone 13 Pro Max процесът буквално е светкавичен. Накрая и цялостното време за изпълнение на поставените задачи е в полза на айфона.

 

По отношение на вградената памет, iPhone 13 Pro Max има едно голямо преимущество. Смартфона има версия с 1TB сторидж, доколкото при Galaxy S21 Ultra максимумът е 512GB. Като и при двата модела не можете да компенсирате обем памет с допълнителна, защото не е наличен слот за microSD карти памет. Иначе и двата модела са Dual SIM с Dual Stand-by

 

 

Какви са камерите на сравняваните тук смартфони. Върху гърба на iPhone 13 Pro Max има общо 3 камери с по 12MP, като основната е с рекордно висока апертура ф/1.5. Другите две камери са телефото с 3х оптично приближаване и ултраширокоъгълна. Баличен е и 3D TOF сенор за мерене на дълбочина на кадъра. Samsung Galaxy S21 Ultra има 4 камери, като основната от тях има цели 108MP на разположения. При нея обаче апертурата, която позволява да се снима без светкавица в по-тъмни места е само f/1.8. Останалите сензори са перископичен с 10х оптично приближаване, телефото с 3х и ултраширокоъгълен. Флагмана на Samsung може да снима видео с 8K качество, а при този на Apple, максимумът е 4K. Самсунга може да снима и кадансово видео с 960fps. При айфона обаче има една много полезна екстра, която феновете на мобилното видео буквално боготворят - специален кинематографски тежим на снимане.

 

 

Тук ще отбележим, че при падане върху гърба, камерите на Galaxy S21 Ultra са по-добре защитени заради металната рамка около оптиката.  Всъщност като цяло самсунга е една идея по-издръжлив при изпускане. В Интернет има не едно и две видеа, в които изпускат многократно смартфона и той, макар и със счупен горен слой на дисплея и стъкло върху гърба, продължава да работи. По отношение на водоустойчивостта си и двата смартфона са с IP68 ниво на протекция.

 

И така стигаме до батериите които са Li-Ion акумулатор с 4352 mAh при iPhone 13 Pro Max и Li-Ion с 5000 mAh при Samsung Galaxy S21 Ultra. Привидно предимство трябва да има флагманът на Samsung, но не е така. При комбиниран тест с разговори, съобшения, имейли, браузър, Instagram, YouTube, игри, навигация, Spotify и Smapchat се оказва, че топ моделът на Samsung издържа осезаемо по-дълго време, с един заряд на батерията. Когато енергията на батерията на Samsung Galaxy S21 Ultra свършва, при iPhone 13 Pro Max остават още 25%. Този добър резултат е налице благодарение на съвкупност от правилно подбрани хардуер и софтуер. Да, както знаете iPhone работи под iOS 15, а Samsung е с Android 11.   

 

 

Ще отбележим също така, че Apple най-накрая имат възможност за малко по-бързо зареждане с 27W зарядно. При Samsung то е 25W.

 

Е, вече разбрахте всичко интересно свързано със смартфоните iPhone 13 Pro Max и Samsung Galaxy S21 Ultra. Направихме подробно сравнение между тях, а сега за вас остава избора, кой от двата модела да изберете, ако се колебаете между тях.