Вече ви информирахме, че HongMeng e операционната система на Huawei, която ще замести Android. Разработката на платформата е част от стратегията на компанията да покаже устойчивост срещу търговските санкции наложени от САЩ. Китайският производител бе изключен от веригата за доставки на брандове като Qualcomm, Broadcom, AMD, Intel, Мicron и др., които имат забрана да продават компоненти на Huawei. Наложените търговски ограничения също така лишават компанията от достъп до Google Play и софтуерни ъпдейти за Android. 

 

 

Създаването на алтернативна операционна система за смартфони на Android изглежда като най-доброто решение за компанията. Реализацията на тази идея е изключително сложна задача, която изисква изграждането на екосистема, която да е достатъчно атрактивна за разработчиците и потребителите, за да бъде успешна, съобщава CNA. Huawei са амбицирани да демонстрират своята независимост от Google и приложенията на Android, като решението може да са другите китайски технологични компании като Tencent, Alibaba, Baidu и др.


 

Интеграцията на тези популярни услуги в една платформа в многолюдна държава като Китай притежава нужния потенциал за създаде доста проблеми на Google. Ако проекта получи подкрепа от местното правителство може да се превърне в дългосрочно решение на търговските санкции срещу Huawei. В миналото компании като BlackBerry и Мicrosoft с Windows Phone опитаха безуспешно, въпреки големите си инвестиции. Именно подкрепата на китайските компании може да се окаже скритото оръжие на Huawei в битката им срещу Android.

 

Oще от Digital: Google отне лиценза на Huawei, a Intel, Foxconn, Qualcomm и Broadcom спират доставките за компанията, заради търговската война