5G мрежата на А1 - 5G ULTRA - е най-бързата в България за 2021 година. Тя е достигнала най-висок Speed ScoreTM според световния лидер при приложенията за тестване, събиране на данни и анализ на фиксираните и мобилните мрежи - Ookla. 5G ULTRA обхваща населението на открито в над 75 града и курорта и е регистрирала медианна скорост на сваляне на информацията от 402,89 Mbps или над 250 Mbps по-бърза медианна скорост от останалите 5G мрежи в анализа.

 

 

Кои са Ookla?

Ookla  е глобалният лидер в мониторинга на мобилни и фиксирани мрежи, платформи за проверка на връзката и свързани с тях технологии. SpeedtestTM, водещата платформа за тестове на Ookla, събира стотици милиони измервания за качеството и стабилността на мрежовите връзки по цял свят всеки ден.

Телекомуникационни оператори, бизнеси и публични институции разчитат на Ookla за обективна и своевременна информация за състоянието на мрежите и онлайн услугите. Портфолиото на Ookla от решения за бизнеса включва и Downdetector, който предлага анализи в реално време на статуса и прекъсванията за индустрии като мрежови услуги, финанси и гейминг.

 

 

 „Истинският печеливш от наградата на Ookla са нашите клиенти, които се възползват от 5G мрежа с ненадминато за България покритие с най-високи скорости. Стратегията ни по отношение на 5G, за разлика от останалите оператори на пазара, e да се фокусираме върху внедряването на 5G ULTRA в честотен спектър 3600 MHz. По този начин можем да предложим това, което най-много интересува потребителите – покритие с гигабитови скорости. Смятаме, че това е правилният начин да развиваме истинска 5G мрежа и резултатите от нашите инвестиции не закъсняват“, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги“ в А1 България.

5G ULTRA e единствената, която е изградена с 5G радиооборудване на европейски доставчик и работи на 5G честоти. По този начин 5G ULTRA мрежата осигурява гигабитови скорости и малко времезакъснение на връзката. Резултатите от анализа на Ookla показват медианни скорости, но в 5G ULTRA вече са регистрирани скорости на сваляне на информацията от над 1 550 Mbps.

 

 

А1 първа пусна 5G мобилни планове в страната през април тази година, след като спечели търга на Комисията на регулиране на съобщенията за честотна лента в диапазона 3500-3600MHz. Малко по-късно компанията представи и услугата за домашен интернет през 5G мрежа – Net Box Unlimited. Инвестицията на А1 в 5G ULTRA за миналата и тази година е на стойност от приблизително 46 млн. лева. Планираната сума за следващите четири години по отношение на цялата мрежа на телекома възлиза на над 780 млн. лева.

Докладът на Ookla се базира на данни от Speedtest Intelligence тестове на потребители, които са осъществени между 1 януари и 30 юни 2021 г. на територията на България чрез приложението на Speedtest. В този период са направени общо 22 109 потребителски теста на 5G мрежите в страната, като 5G ULTRA е показала най-висок Speed ScoreTM – 357,68, който е с над 200 точки по-добър от резултата на втората 5G мрежа в анализа. 5G ULTRA е водеща по отношение както на скорост на сваляне на информация (download), така и по отношение на качване (upload).


* Според Ookla, на базата на данни от Speedtest Intelligence тестове, проведени на територията на България в рамките на първите 6 месеца  на 2021г. за медианна 5G скорост на изтегляне (download) в мобилна мрежа.