В последните години технологиите се развиха до такава степен, че някои джаджи които преди време приемахме за вечни, днес вече са в историята. Например при вида на този 30-пинов жак по-младите потребители биха казали "Това пък какво зарежда?!"

 

Старият 30-пинов кабел за iPhone и iPad

 

А спомнете си до преди iPhone 5 всички смартфони на Apple използваха този стандарт на портовете си за зареждане и пренос на данни. Той бе генерално заменен от актуалният Lightning.

 

Портовете за зареждане на iPhone 4 и iPhone 5

 

Същата съдба се очертава да има и познатият ни от всички останали Windows и Android смартфони и таблети - microUSB. След появата си USB Type-C първо се появи при всички устройства във високият клас, а от тази година е все по-често срещано явление дори при бюджетните устройства. Например цялата актуална линия смартфони на Sony използва Type-C. 

 

Каква е разликата между Lightning и USB Type-C

Замисляли ли сте се обаче, колкото близки са всъщност концепциите на  Lightning кабелите и USB Type-C, но и колко различни.  На първо място и при двата няма значение как е поставен жака. Ще ви припомним, че едно от основните неудобства на microUSB е, че трябва да гледаме как е обърнат той. Като не са единици случаите на повредени портове в смартфон именно по тази причина.

 

Разликата между USB Type-C и micro USB портовете

 


Заради формата си Lightning би следвало да е по-надежден, защото представлява едно моноблоково парче облечена в метал пластмаса което влиза в дупката в смартфона ви, доколкото при Type-C във вътрешността на порта има пинове, които правят контакт със стърчаща повърхност вътре в жака на смартфона.

 

USB Type-C погледнат отвътре 

 

Така при попадане на частици той може да се нарани или дори счупи. Та при Lightning ще ви се наложи само да смените кабела си, а при Type-C целия телефон да отиде на ремонт. От друга страна обаче порта на Apple е податлив на цапане, доколкото при Type-C контактната площ е вътре и е защитена в това отношение.

 

Lightning порт

 

Бързо зареждане

Първоначално смартфоните с Type-C бяха със стандарт USB 2.0 който реално не им даваше никакви преимущества. Такива обаче предоставя наследникът USB 3.1. С него имаме възможности за много по-бързо зареждане и пренос на данни. А можете да правите и двете неща едновременно. Максималната мощност на напрежението което поддържа USB Type-C 3.1 е цели 20V/5A, а скоростта за пренос на данни 10Gb/s. С такива сериозни резултати кабелите на новите смартфони на Apple не могат да се похвалят.

 

Apple iPhone 7 Red Edition с универсален micro USB - Lightning кабел  

 


Един голям минус по отношение на универсалността на Lightning кабела на iPhone забелязваме дори когато трябва да го свържем с друг продукт на Apple. Става дума за новия Macbook по периферията на който няма Lightning, а USB Type-C.

 

Macbook използва USB Type-C

 

Така, че за да направите връзка ще ви е нужен преходник към USB Type-C. В това отношение е привилегирован, защото всички актуални модели преносими компютри от високия и средния клас имат такъв порт по периферията си. 

 

Слушалки с Lightning

 

Единственото универсално нещо в Lightning което обаче не е 100% преимущество за потребителите е, че от скоро iPhone няма 3.5мм аудио жак за слушалки. Те вече се свързват именно през  Lightning, което обаче води и до някои неудобства.

 

Вашето мнение

Във формата за дискусии под тази статия ще се радваме да чуем и вашето мнение по въпроса, защото някои от вас използват Lightning, а други Type-C. Кой е по-добър и защо?

 

Вижте още: Какво е MFi сертификация при Lightning кабелите за iPhone и iPad?