Google продължават традицията да си припомнят за постиженията на известни личности от миналото, които са оставили траен отпечатък върху ежедневието ни. Днешното лого в началната страница на компанията продължава традицията и отбелязва Йоханес Гутенберг. Той е германски златар и печатар, който революционизира книгопечатането със създаването на първата механична подвижна преса за печат.

Неговото изобретение за първи път в историята прави разпространението на знанието толкова достъпно за масите. Създаването на подвижната печатна преса допринася и за процесите на Ренесанса на територията на европейския континент. Логото в сайта на Google отбелязва навършването на 21 години от създаването на Gutenberg Museum, което е подходящ момент да си спомним за Йоханес Гутенберг.

The Gutenberg Project е името на най-старата колекция от дигитални книги, в която има повече от 60 хил. заглавия също е кръстена на негово име, съобщавa CNet. Първата механична преса постепенно се превръща в синоним за комуникация в модерното общество.

 

 

Йоханес Гутенберг е роден около 1400г. в немския град Майнц и първоначално работи като металоработник в сферата на златарската търговия. Създаването на легендарната машина, която го прави известен по цял свят е предшествано от много други приноси за печатането. Така например става първият човек в света, който използва ръчен набор за печатане.

Първата печатна преса, която създава е в действие през 1450г. и в следващите години продължава да усъвършенства начина, по който работи машината. Пет години по-късно печата няколко копия на Библията с три тома на латински, като на всяка страница има 42 реда и цветни илюстрации.

В добрите дни пресата на Гутенберг отпечатва до 3600 страници на ден и дава сериозен стимул на книгопечатането в Европа. Повече от 200 млн. книги са създадени с неговото творение до 16-и век.

 

 

Още от Digital: Най-забавните драскулки на Google през годините