Аndroid е най-популярната мобилна операционна система, с която работят над 80% от всички смартфони на пазара. Платформата извървя сериозна еволюция от първата до последната версия, чиито ъпдейти очакваме да започнат съвсем скоро. Според официалните данни над 3 млрд. устройства работят с Android, което е доста впечатляващо постижение.

Началото на успешната дистрибуция на операционната система бе поставено от HTC Dream известен още като T-Mobile G1. Това е първият смартфон в света, който работи под управлението на Android и е представен официално през септември 2008г. Иновативният за времето си дизайн включва традиционната QWERTY клавиатура, която е разположена под самия дисплей и може да се прибира под него, когато не се използва.

Самият екран е с 3.2" диагонал и поддържа 480х320 резолюция. Визията на HTC Dream наподобява устройствата с бранда BlackBerry, които се радваха на голяма популярност.

 

 

Устройството е с дебелина от 17.1 милиметра, което е почти двойно повече от настоящия стандарт в индустрията при тегло от 158 грама. Първият смартфон с Android се захранва от Qualcomm SMS7201A SoC процесор, който има само едно ядро, което е базирано на ARM11 чип дизайна. Работната честота е 528MHz, като има и Adreno 130 GPU модул.

Оперативната памет е 192MB RAM, като потребителите разполагат със 256MB пространство за съхранение на информация. Допълнителен слот за microSD карта позволява да се увеличи тази стойност. Опциите за свързване на смартфона включват 3G и Bluetooth 2.0. Зареждането става с USB порт за зареждане. Прави впечатление отсъствието на 3.5-милиметров аудио жак.

За разлика от iPhone, който е представен година по-рано HTC Dream предлага още персонализации на началния екран, панел за нотификации, уиджети, както и Copy/Paste функционалност.

 

 

Т-Моbile реализират над 1 млн. продажби на първия смартфон с Android през април 2009г. или приблизително седем месеца по-късно. Масовото популяризиране на операционната система ще започне с Motorola Droid, който продава над 250 хил. копия още в първата си седмица на пазара и предшества появата на Samsung Galaxy S през 2010г.

 

Още от Digital: Защо Android смартфоните все още не могат да заменят компютрите