Според голяма част от IT специалистите, един от най-големите проблеми на съвременните потребители е, че не гледат сериозно на сигурността на личните си данни. Мнозина все още използват безумно несигурни пароли като например „123456“.

 

И въпреки това,  специалистите са на мнение, че използването на фрази като пароли са най-сигурният начин да защитим акаунтите и сметките си от неправомерен достъп. Става въпрос за низ от знаци и цифри, обикновено по-дълъг от една обикновена парола.

 

Какво не е наред с другите методи? От Make Use Of ще се опитат да отговорят на този въпрос.

ПИН

Все още всички ние използваме персонални идентификационни номера (ПИН) – когато плащаме с карта, някои заключват смартфоните си с ПИН кодове. Изглежда сигурен метод, особено като се има предвид, че четирицифрен ПИН номер, състоящ се от цифри от 0 до 9, може да има 10000 потенциални комбинации, а 6-цифрените кодове (използващи цифри от 0 до 9) имат 136 080 възможни комбинации.

 

За съжаление обаче, хората са склонни да използват лесно запомнящи се ПИН кодове, като рождени дати, годишнини от важни събития и така нататък. А хакерите могат да прогнозират действията на всеки човек. По-вероятно е обаче, хакерите да използват  груба сила, тоест програма, която систематично минава през мулти-цифрена система. Най-често се започва с 0001 след това се продължава с 0002, 0003, и така нататък докато се открие вярната комбинация.

Нормални пароли

Ако някой хакер събере достатъчно информация за вас, лесно би могъл да предположи какви думи използвате за вашите пароли. Дори по-страшно, един хакер може да използва комбинация от груба сила, наречена речникова атаката и информацията, която има за вас. Тези програми работят на същия принцип, на който разчитат програмите за откриване на низове от символи. А ако някой разбере паролата за вашия имейл акаунт, лесно може да получи достъп до всички други ваши акаунти като кликне върху „Забравена парола?“

Пръстови отпечатъци

Тъй като пръстовите отпечатъци са уникални, мнозина мислят че това е най-сигурният начин да защитим устройствата си. Изглежда невъзможно, някой да копира вашия пръстов отпечатък, за да го използва като ключ към вашата информация, нали? Това обаче е възможно!

 

Chaos Computer Club, най-голямата асоциация на хакери в Европа, показа как може да се възпроизвеждат пръстови отпечатъци. Всички сме виждали как може да се копира пръстов отпечатък на човек, който е докоснал даден обект с полирана повърхност (като например чаша), но хакерите показаха как този уникален биометричен показател може да бъде взет, без да се налага какъвто и да е физически контакт. Основен източник за извличане на отпечатък може спокойно да бъде снимка в близък план на палеца на жертвата. Методът на хакерите позволява това да се случи на публични събития само с камерата на смартфона. След това с помощта на софтуер, чиито име е VeriFinger може да се създаде копие на отпечатъка от няколко отделни кадъра на палеца на човека.

 

Вижте 6 програми, които могат да гарантират сигурността ви в Интернет