Аpple iPhone XR е изпреварил конкуренцията в пазара на смартфони през изминалата година и е най-продаваното устройство в света за 2019г. Това разкриват данни в последния доклад на маркетинговата компания Omdia, създадена след сливането на Informa Tech и IHS Markit. Според информацията iPhone XR e реализирал 46.3 млн. продажби, което е с над 9 млн. повече доставки от друг модел на компанията: iPhone 11 (37.3 млн). Първите пет се допълват от три смартфона с Android на Samsung.

 

Всъщност това са Galaxy A10, Galaxy A50 и Galaxy A20, които са продали респективно 30.3, 24.2 и 19.2 млн. бройки през последните 12 месеца. Единственото устройство, което не е произведено от Samsung и Apple, но попада в челните десет в класацията на Omdia е Redmi Note 7 на Xiaomi с 16.4 млн. продажби по цял свят и осма позиция. iPhone 11 Pro Max е продал 17.6 млн. броя по цял свят и заема шеста позиция, изпреварвайки iPhone 8, тъй като смартфона регистрира 17.4 млн. продажби за периода.

 

Последните две устройства в списъка са iPhone 11 Pro с 15.5 млн. доставки, както и Galaxy J2 Core, който е продал 15.2 млн. единици. По този начин Samsung имат пет модела в първите десет, което е с един повече спрямо предходната година. Apple продължават да доминират първите две места, но този път имат с един модел по-малко, в сравнение с 6-те им смартфона в първите десет през 2018г. В същото време Samsung Galaxy Note е най-продаваното устройство с 5G технологията през годината.

 

Още от Digital: Най-добрите смартфони, които видяхме през последните 10 години