Един от най-трудните въпроси, свързани с виртуалната реалност, е кой действително я е изобретил. С развитието на технологията се свързват имената на поне петима специалисти. Нека видим кои са те:

 

Може да ви е любопитно: Какво е виртуална реалност

 

1. Мортън Хейлиг

Ако говорим за истинско „виртуално изживяване“, то бащата на виртуалната реалност може да бъде само Мортън Хейлиг. Той е автор на първия интерактивен филм, който зрителите „изживяват“ с всичките си сетива, както и на устройството, прожектирало този филм – Sensorama.

 

 

Още от Digital: Какъв компютър ни е необходим за виртуална реалност

 

2. Джарон Ланиер

Смята се, че това е човекът, измислил определението „виртуална реалност“, макар че този факт е под въпрос.

 

 

3. Дъглас Енгелбарт

С помощта на виртуална реалност Енгелбарт успява да оформи бъдещето на комуникацията между човек и компютър, като работата му води до изобретяването на мишката и развитието на модерния компютърен потребителски интерфейс.

 

 

4. Иван Съдърланд

Съдърланд е човекът, изобретил първия дисплей за глава, захранван от компютър. Устройството обаче не можело да се носи удобно заради големината и тежестта си.

 

 

5. Майрън Крюгер

Крюгер използва компютърна графика и звук, за да създава виртуална проекция, заобикаляща зрителя в определено затворено пространство. Работата му обаче е по-скоро в сферата на изкуството, отколкото на технологиите.

 

 

Още от Digital: Историята на виртуалната реалност