Космическият туризъм е концепция, която се развива с всяка изминала година. Само през последните седмици станахме свидетели на две впечатляващи частни мисии. Първият полет бе проведен от Virgin Galactic, като дни по-късно и Джеф Безос успя да направи обиколка около планетата и да се приземи успешно.

Увеличава се значително и броя на хората, които биха платили милион за билет, който да ги направи част от бъдещите мисии на Virgin Galactic и Blue Origin. В следващите години се очаква много космически туристи да станат част от полети, които разкриват спиращата дъха гледка на Земята погледната от пределите на Космоса.

Изпращането на хора в орбита от частни мисии, обаче може да крие сериозни предизвикателства за климата на планетата. Това опасение вече се споделя от учени и експерти, които анализира данните от мисиите на Virgin Galactic и Blue Origin от последните седмици.

Ситуацията може да ескалира допълнително, ако подобни полети започнат да се извършват няколко пъти в годината.

 

 

Aнализатори на Northern Sky Research изчисляват, че суборбиталния полет проведен от Virgin Galactic с продължителност около 90 минути генерира замърсяване еквивалентно на 10-часов трансатлантически полет. Някои учени смятат, че подобни факти са доста тревожни, съобщава Space.

Космическият апарат на Virgin Galactic е хибридна система, която оставя след себе си гъст облак от сажди и каучукови съединения. Останалите апарати на NASA и Blue Origin използват подобни ракетни двигатели, които комбинират течен водород и течен кислород, за да създава тяга.

Замърсяването в ниските орбита около планета може да се превърне в още по-голям проблем с оглед желанието на Virgin Galactic да развиват активно космическия туризъм и да го превърнат в бизнес за милиарди долари.

 

Още от Digital: Какво се случва с тялото ни, ако не е защитено в Космоса