Европейската космическа агенция (ЕКА) потвърдиха за неочакван проблем със своя космически апарат Schiaparelli. Oказва се, че машината е претърпяла катастрофа на повърхността на Марс в последната фаза на кацането на "червената" планета. Причината за инцидента е, че един от сензорите на Schiaparelli, който измерва неговата височина и позиция в пространството е спрял да функционира за секунда. Дори и толкоав кратък период от време е достатъчен, за да се провали цялата мисия, предаде Engadget.

 

Този проблем с навигацията в крайна сметка кара машината да смята, че вече е кацнала успешно и да започне да активира наземните си сензори. Учените от ЕКС продължават да разследват инцидента, но целия процес може да отнеме седмици и дори седмици. Първото им заключение е, че системата за измерване на Schiaparelli е била претоварена за секунда, което подало грешен сигнал на системата, че вече се намира на повърхността на Марс. Космическият кораб отваря своя парашут и изхвърля топлинния си щит, както е предварително планирано.

 

За съжаление това се случва във въздуха на приблизително 3.7 километра над повърхността и се разбива на земята. Това е вторият път, в който ЕКА се опитва да кацне успешно на "червената" планета. Предният случай е от 2003г., когато кораб с името Beagle 2 влезе в орбитата на Марс, но не успя да активира навреме своите соларни панели за захранване. NASA откриха останките му през миналата година. 

 

 Вижте защо водата на Марс няма да може да се използва от хората