NASA InSight е името на нов космически апарат, който е създаден да разкрие много от мистериите на Марс. Космическата агенция изстреля съоръжението към "червената" планета на 5 май. Това се превърна в първата междупланетарна мисия на NASA стартирала от западното крайбрежие на САЩ. Последните данни на учените разкриват, че InSight вече е успял да премине половината от дистанцията и безпроблемно се движи със скорост от 9978 км/ч. към своята заветна цел, предаде CNet. 

 

Aко всичко върви по план самото кацане е предвидено да стане на 26 ноември. NASA InSight разполага с множество сложни инструменти, които ще позволят извършването на разнообразни експерименти на повърхността на Марс. Учените планират да вземат проби от няколко предварително избрани локации в опит да разберат повече за начина, по който се е формирала планетата. Космическият апарат следва стабилна траектория и трябва да измине още 29 000 000 километра.

 

 

Голям интерес за учените представляват определен вид материали, които се смята, че се съдържат под повърхността на планетата. Самият космически апарат е "скрит" под специално покритие, което го предпазва по време на полета. NASA постоянно следят в реално време движението на машината, за да са сигурни, че няма проблеми. Следващата промяна в траекторията е предвидена за 12 октомври, което е няколко седмици преди предполагаемото кацане и дотогава InSight ще лети свободно към повърхността на Марс.

 

Още от Digital: NASA доказаха, че водните ресурси на Марс са лесно достъпни